Очарователни картини на Златка Дъбова могат да се видят в

...
Очарователни картини на Златка Дъбова могат да се видят в
Коментари Харесай

Очарователни картини на Златка Дъбова в галерия Лорань

Очарователни картини на Златка Дъбова могат да се видят в изложба Лорань, на ул. Оборище 16. Да си призная, не бях чувала това име, само че доста обичам творбите на българските дами художници, тъй като те постоянно съумяват да уловят една особена деликатност и хубост в нашата реалност или даже да я измислят. Оказа се, че Златка Дъбова е известна най-вече с графиките си, а в експозицията могат да бъдат видени и картини с акварели и пастели, които персонално на мен ми харесаха повече.

Златка Дъбова е родена през 1927 година в Пазарджик и е приключила Художествената академия в софия, компетентност Июстрация, при проф. Илия Бешков. Илюстрирала е доста книги от български създатели, като Людмил Стоянов, Ангел Каралийчев и Георги Струмски. Работила е като  сценограф (пиесите " Под игото " на Иван Вазов и " Езоп " на Гилерме Фигейреду). През 1974 година получава званието „ заслужил художник ”.

Участва постоянно в ОХИ, излага в чужбина – Берлин, Виена, Варшава, Москва, Будапеща, Братислава, Дрезден, Рим, Алжир, Белград, Пекин, Улан Батор, Ливан, Атина, Истанбул, Лондон и други

Носител е на доста награди за графика. Участвала е в редица интернационалните биеналета, някои от които в Сао Паоло, Лугано, Любляна, Краков, Банска Бистрица. Нейни произведения се намират в НХГ, ХГ в Пазарджик, Плевен, Русе, Бургас, Добрич, в музея „ Пушкин ” в Москва, галерии в Банска Бистрица, Сао Пауло, Дрезден, в частни сбирки у нас и в чужбина.

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР