Очакват ни значими избори, поради значимостта на органите, които ще

...
Очакват ни значими избори, поради значимостта на органите, които ще
Коментари Харесай

Председателят на ЦИК: Има нужда от изменения в Изборния кодекс, за да гласуват карантинираните

Очакват ни значими избори, заради значимостта на органите, които ще се избират, само че и поради събитията. Най-важното, което следва, е публичното доверие в изборния развой. Това доверие в обществото към изборите и органите, които го провеждат, е обвързвано с обстоятелството, че ЦИК е натоварена да подсигурява конституционните права на гласоподавателите. ЦИК не намира своята уредба в конституция, само че изборния кодекс разписва пълномощията на ЦИК. В тази връзка моят апел е да запазим и да утвърждаваме доверието в изборния развой. Това съобщи Александър Андреев, ръководител на ЦИК, на среща при президента Румен Радев през днешния ден.

Андреев обърна особено внимание на доверието в изборния развой: „ Утвърждаването на доверие изисква ясни послания за изискванията, при които хората ще упражняват изборните си права. Нека да има послания, които са на база на настоящото законодателство. Усилието ще бъде на всички нас. “

Той посочи провокациите пред организацията на изборите: “На първо място да се подсигурява в пандемичната конюнктура здравето на гласоподавателите и на членовете на СИК. Трябва да подсигуряваме здравето на тези хора от образованието до провеждането и отчитането на изборите. “.

Трябва сериозна работа с партиите съгласно Андреев, тъй като партиите показват членове на секционните изборни комисии: „ Този развой би подкрепил изборната администрация. “.

Машинното гласоподаване е второто предизвикателство пред изборния развой, посочи ръководителят на ЦИК: „ В рамките на нашата социална поръчка са планувани периоди за обезпечаване на машинното гласоподаване. Машините би трябвало да се настроят към техническите условия. “.

Относно гласуването на жители сложени под изолираност Андреев съобщи: „ Това не може да се случи без да има изменение в изборния кодекс. Необходимо е да се създадат промени, защото сега опцията за мобилни урни е допустима единствено за жители с трайни увреждания, които не разрешават явяването в изборна секция. “.

Той сподели, че разширеното пояснение на текстовете в изборния кодекс би сложило под подозрение правилата в изборния развой.

За гласуването по пощата посочи: „ То е използвано в доста страни. Това ще изисква дейна регистрация на жителите, с цел да получават документи. Това също изисква промени в изборния кодекс, с цел да се случи. “. Той добави, че пробното въвеждане на подобен вид гласоподаване не допуска взимането на тези резултати поради.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР