Очакват ни нови глоби заради ограничаване на достъпа на газопреносната

...
Очакват ни нови глоби заради ограничаване на достъпа на газопреносната
Коментари Харесай

Енергийни експерти: Очакват ни нови глоби заради преноса на газ

Очакват ни нови санкции поради ограничение на достъпа на газопреносната мрежа у нас, предизвести енергийният специалист Иван Хиновски в утринния блок на Българска национална телевизия. Според него наложената санкция на България в размер на 77 млн. евро от страна на Европейската комисия ще има политически последствия като усилване на евроскептицизма в българското общество. Според енергийният специалист Васко Начев изявлението, че хората няма да платят е по-скоро прочувствено, само че манипулативно, тъй като сдруженията на БЕХ са държавни. Според специалистите обаче не трябва да се не помни, че санкцията е резултат на очевидното безучастие на родните институции, засягащо правата на крайните консуматори у нас.

Иван Хиновски: Това е една чисто корпоративна неточност на газовия оператор, замазана във времето и в този момент някой би трябвало да понесе наказания за това. Няма метод да не платим още санкции, тъй като " Овъргаз " ще предяви спомагателен иск за вреди. Това е единствено санкция за корист с монополните права. Има различен по-голям фактор, който е политически - този казус внася евроскептицизъм в нашето общество - неприятният Европейски Съюз ни постанова санкции.
Хиновски обаче съобщи, че санкцията е глоба в отбрана на потребителя. Правилата на Европейския енергиен съюз, нашият закон пазят правата на потребителя да получи най-хубавата цена на газовите доставки - т.е най-евтиния газ.

Според Васко Начев парите за санкцията към този момент са подготвени, тъй като БЕХ е пуснал излъчвания и парите са налице. Но тези пари по индиректен метод идват непосредствено от потребителя, без значение под каква форма, дали през цена, дали посредством отчитане на по-малко облага, тъй като част от облагата влиза непосредствено в бюджета.

Според Начев изявлението, че хората няма да платят санкцията е по-скоро прочувствено, само че неопределено и манипулативно.
Васко Начев: Няма човек в България, който да не знае, че тези сдружения са държавни и под някаква форма рефлектират върху притежателя, а притежателят в тази ситуация сме всички ние под формата на налози и такси, които плащаме на тези сдружения.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР