Американската банка за експортно застраховане Ексим банк е връчила на

...
Американската банка за експортно застраховане Ексим банк е връчила на
Коментари Харесай

САЩ предлагат заем от 8 млрд. долара за 7 блок

Американската банка за експортно обезпечаване " Ексим банк " е връчила на служебния енергиен министър Владимир Малинов писмо, че са подготвени да финансират над 8 милиарда $ за реализацията на плана за създаване на VІІ блок на АЕЦ " Козлодуй ". " Не единствено да финансират американското съоръжение, което ще бъде вложено в плана и цялата технология, до 40% от по този начин наречената локализация, само че и присъединяване на български и физически и юридически лица в реализацията на плана, което е основно ", декларира Малинов в подкаст на изданието " Капитал ". Информацията, че " Ексим банк " е подготвена да кредитира новия реактор бе оповестена от ведомството през май, само че в този момент става явен съответният размер на вероятното финансиране.
По думите на министъра основна за реализацията на новата нуклеарна мощ е идната една година. " Проектирането, структурирането на финансирането и бизнес модела, с цел да може в границите на четвърто тримесечие на 2025 година да се вземе дефинитивно капиталово решение и да бъде издадено разрешението за градеж ", споделя Малинов. Това са и периодите, заложени в решението на Народното събрание с графика за реализация на блока до края на 2034 година
Малинов декларира, че утвърдената от екоминистерството през октомври 2013 година екооценка на VІІ блок не е изтекла. Според Закона за запазване на околната среда обаче " решението по Оценка на въздействието върху околната среда губи правно деяние, в случай че в период 5 години от датата на издаването му не е почнало реализирането на капиталовото предложение, което се открива с инспекция от контролните органи по околната среда ".
Малинов напомни още, че плановата компания " АЕЦ Козлодуй Нови мощности " разгласи при започване на юни процедура за избор на съветник, който да извърши екооценката и за VІІІ блок на нуклеарната централа. " Надявам се, в границите на идващия месец, месец и половина да бъде подписан договорът, с цел да може да стартират работата по ОВОС-а за осми блок ", сподели енергийният министър.
За втория реактор по технологията AP-1000 на американската компания " Уестингхаус " няма и решение на Министерския съвет и за тази мощ занапред има да се провят още оценки.
По думите на Малинов е значимо редом да се работи за създаване на довеждащата инфраструктура до новата площадка на атомната централа. Обсъждана е и опция за основаване на нова жп линия.
" В пика на работата по плана се чака да има към 10 хиляди души на място, а междинната претовареност ще бъде 6-7 хиляди души, освен това в интервал от най-малко 5-7 години. На тези хора, техните фамилии и деца, би трябвало да осигурим опция за здравно обслужване, за обучение, за обществен живот, само че преди този момент и за настаняване ", сподели министърът.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР