Очаквано мнозинството в правната комисия преодоля ветото на президента върху

...
Очаквано мнозинството в правната комисия преодоля ветото на президента върху
Коментари Харесай

Правната комисия отхвърли ветото върху кариерните бонуси на магистратите


Очаквано болшинството в правната комисия преодоля ветото на президента върху измененията в Закона за правосъдната власт, свързани с така наречен „ магистратски бонуси “.

" За " повторното приемане на законопроекта гласоподаваха 15 народни представители, " срещу " – 7 и без " въздържали се ", с което той бе признат, а ветото отхвърлено. Окончателното решение следва да бъде взето от пленарна зала.

При показване на претекстовете на ветото секретарят по правните въпроси на президента проф. Емилия Друмeва регистрира, че ветото не цели опълчване. По думите й то е по-скоро опция за инспектиране на законодателството.

Зам.-председателят на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Крум Зарков обърна внимание, че групата на социалистите се е противопоставила на оспорваното предложение още в пленарната зала. Припознаваме напълно претекстовете на президента, безапелационен бе Зарков.

Радев възрази съответно против текстовете, с които се дава опция членове на Висшия правосъден съвет да заемат по-високи постове в правосъдната система след приключването на мандата им.

Такава опция има и сега. Това на процедура значи, че член на Висш съдебен съвет може да се върне назад в системата на по-високо равнище, в сравнение с преди началото на мандата си. Трудоусторояването се случва автоматизирано. Тези текстове бяха признати през предходната година. Срещу тях остро реагираха от Съюза на съдиите в България, наричайки ги " форма на властова корупция ", с която политиците " удостояват " магистрати.

След това съдиите от Върховния касационен съд нападнаха измененията пред Конституционния съд. Междувременно депутатът от Движение за права и свободи Хамид Хамид внесе лека промяна в закона. С нея се прибавя думата " може ", т.е. Хамид твърди, че кариерният
бонус към този момент няма да е автоматизиран, а идващият Висш съдебен съвет ще взема решение дали да назначи на по-високи постове членовете на предходния, разяснява Медиапул.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР