Очаквано е отлагането на либерализацията на цената на електроенергия. Центърът

...
Очаквано е отлагането на либерализацията на цената на електроенергия. Центърът
Коментари Харесай

Икономист: С либерализацията на тока политиците плашат българите

Очаквано е отлагането на либерализацията на цената на електрическа енергия. Центърът предсказа, че няма бъде реализирана либерализацията, както беше дадено преди повече10 години, защото става въпрос за боязън от неопитност и надлежно неизясненост за резултата върху потребителите, гласоподавателите. Това разяснява в изявление Руслан Стефанов, програмен шеф и основен икономист в Центъра за проучване на демокрацията.
„ Българският парламент направи това, което неведнъж преди този момент парламент и държавно управление правеха – отсрочване. След себе си, това влачи продължаващо субсидиране на разнообразни действия в енергетиката, в това число по-богати семейства за сметка на по-бедни “, изясни икономистът.
Според него ще има и затруднения по по този начин и „ непристигащият втори транш “ по Плана за възобновяване и развиване. „ Също по този начин демонстрира и неналичието на концепция за тактика, основана на разбори и рекомендации, нещо което ние от години демонстрираме и ще продължат изкривяванията на пазара на електрическа енергия “, добави той.
Неговата рецензия е, че „ не е направена разяснителна акция “ и я съпостави „ сходно със обстановката с еврото, нещо, което от десетилетие одобряваме “.
Стефанов напомни, че имаме „ поетите задължения в границите на Европейски Съюз още с участието и енергийните пакети от 2009 година стартират да се приготвя тази либерализация “. „ За семействата по този начин и не влизаше либерализацията. Стоят несъответствията на пазара и това разрешава субсидиране на семействата за електрическа енергия. От друга страна разрешава продължение субсидирането на цените на производителите на въглищни централи и други, скоро и за нуклеарна енергетика. Продължава това случайно местена на едни средства напред обратно, с цел да не бъде ясно на крайни консуматор, защо заплаща и в какъв миг. Това разрешава на политиците да манипулират своите гласоподаватели, естествено да могат да изясняват нараствания и понижения на цените с политически причини, а не с ролята на пазара “, разяснява основният икономист на ЦИД.
Той отхвърли прогнозите, че цената на тока ще скочи с 20% и изясни:
" Потребителите, които не са добре осведомени, за тях има заплаха за скачане на цените на тока, защото не знаят по какъв начин да ръководят личното си ползване. Иначе, несъмнено, че може да има нарастване на цената, само че тя никога няма да бъде по този начин автоматизирана. "
Според Руслан Стефанов „ най-хубавият метод за отбрана на интереса на семействата и производители е либерализация на пазар, защото се зная защо и в какъв миг на денонощието плащате “. В момента „ всичко е изравнено за всички “.
„ Тези опасения съществуват, само че те са заради това, че не се образоват хората. Виждаме по какъв начин държавно управление след държавно управление и парламент след парламент, не си правят работа да образоват хора, а единствено ги плашат с цел да ги употребяват с политически цели. Цяла Европа е предходна през този развой и се знаят негативи и позитиви. И това изисква работа, която не е обвързвана с комисионни, а по скоро с ограмотяване на потребителите и ясни правила за производителите “, разяснява Руслан Стефанов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР