Очакванията за драстични понижения в цените няма да се сбъднат,

...
Очакванията за драстични понижения в цените няма да се сбъднат,
Коментари Харесай

Анализ на експерти: Цените на жилищата в София и страната се намират в плато

" Очакванията за фрапантни намаления в цените няма да се осъществен, а интензивността към този момент се балансира след първичните внезапни спадове. Резултатът през днешния ден е равновесие сред търсене и предложение, което преди липсваше и няколко години беше с превес на търсенето. Пазарът е спокоен и постоянен, като хората не престават да търсят промени и усъвършенствания в метода си на живот ", разяснява Явор Пейчев, изпълнителен шеф на компанията.

По данни от действителни покупко-продажби на компанията, в случай че към юни 2022 година междинната цена в София бе достигнала 1600 евро за кв. м, то тя през днешния ден към този момент е 1800 евро/ кв. м. Основен катализатор на пазара продължава да бъде новото строителство. Това е и повода за по-сериозните растежи в " Люлин ", " Манастирски ливади ", " Овча купел ", " Кръстова вада ", " Малинова котловина ", " Банишора ", в които има по-наситено предложение на нови планове.

Според разбора измененията, настъпили през последните 12 месеца, се показват във забележими трансформации в претекстовете и настройките на клиентите. Променя се и профилът на мечтаните парцели. На напред във времето излизат затворените комплекси и къщите, ситуирани наоколо до огромните градове.

Пейчев не счита, че ползата към къщи е бил единично коронавирус събитие. Изправени пред решението да отделят над 200 -250 хиляди евро за жилище, доста от купувачите вземат решение, че просторът и комфортът на огромния дом са водещи за тях, показват от компанията.

 

Тенденцията е годна както за дребните обитаеми места към София, по този начин и за тези наоколо до Варна и Пловдив.

По думите му, най-силен сега е ползата към къщи на север и на запад от столицата. Сред обитаемоте места, предизвикващи интереса на купувачите, са Храбърско, Мрамор, Божурище, Гурмазово, Пожарево, Пролеша и други, ситуирани наоколо до пътя, водещ към Драгоман.

Обяснението специалистите намират в това, че тези места са доста по-достъпни спрямо намиращите се на югоизток от столицата, не са пренаселени, имат панорама към Витоша и Стара планина.

Освен към къщи, купувачите през днешния ден все по-често се ориентират към затворени комплекси с жилища. В тях те откриват първокласно осъществяване дружно с архитектурно впечатляващи общи елементи, целогодишна поддръжка и цялостна среда на живот.

" Много купувачи търсят затворена среда, която им дава сигурност и успокоение, само че и освен това - метод на живот. За значително хора притежанието на парцел в комплекс от висок клас и с одобрено име е въпрос на авторитет. За тях това не е единствено покупка на квадратни метри жилищна повърхност, а инвестиция в личния им имидж ", разяснява Явор Пейчев.

Без отстъпка се подписват 61% от покупко-продажбите в София за интервала януари - май 2023 година. Останалите 39% попадат в границите на комерсиалната отстъпка - до 5% от общата стойност на парцела. Средният размер на отстъпка при договорка е 8725 евро, а над 10 000 евро е компромисът при 9% от всички покупко-продажби в столицата. Близо поовината от покупко-продажбите в София са с заем.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР