Очакванията на бизнеса в Европа за следващата година са на

...
Очакванията на бизнеса в Европа за следващата година са на
Коментари Харесай

Българските фирми са оптимисти за 2023 г., европейските са със силно негативни очаквания

Очакванията на бизнеса в Европа за идната година са на историческо дъно и са по-негативни даже от времето на международната финансова рецесия и коронавирус пандемията. Това демонстрират резултатите от 30-тото икономическо изследване на Eurochambres, извършено измежду 42 хиляди компании в 25 страни. На този декор настройките измежду българските компании по съвсем всички индикатори резервират равнището си от тази година или се усъвършенстват.

Негативните упования, които доминират на континента, са отражение на следствията от войната в Украйна и коронавирус рецесията, а главните опасения на европейските предприятия са свързани с високите цени на силата и суровините, дефицита на квалифицирани фрагменти и разноските за труд.

Сред огромните проблеми са още несигурните доставки и неприятните стопански вероятности. Като цяло компаниите в Европа чакат внезапен спад на износа, заетостта и вложенията, както и малко по-слаби вътрешни продажби спрямо миналата година. Най-негативно настроени за развиването на своите бизнеси са фирмите в Словения, Словакия и Литва, а най-големи оптимисти са в Румъния, Португалия и Турция, демонстрират резултатите от допитването. Прави усещане, че като цяло южните страни са по-благоприятно настроени от северните. И България не прави изключение.
Реклама Изненадващ оптимизъм в България
Българските участници в изследването се приготвят за по-добри продажби в страната и чужбина, както и за растеж на заетостта и вложенията през 2023 година За оптимизма способства предстоящата поддръжка за компаниите по линия на Националния проект за възобновяване и резистентност. Въпреки това настройките остават под високите равнища за 2020 година, които допреди да връхлети пандемията бяха оптимистично настроени. Резултатите се базират на отговорите на 800 бизнесмени от страната, които са взели присъединяване в допитването, като Българската търговско-промишлена палата (БТПП) е локалният сътрудник на проучването.

Проблемите пред българския бизнес не са по-различни от преобладаващите в цяла в Европа. Най-големите опасения за следващата година са високите цени на силата и суровините, следвани от неналичието на фрагменти и разноските за труд. Работодателите в страната изпитват продължителен дефицит на всевъзможни чиновници в съвсем всички браншове. Тази наклонност евентуално ще се резервира, защото повече компании възнамеряват да наемат чиновници, а макар упованията за рецесия безработицата остава на исторически ниски равнища (3.7% за третото тримесечие на годината по данни на НСИ).
Реклама
Докато условията за стабилно развиване са измежду главните провокации в някои европейски страни, те към момента не са в дневния ред на българките компании.
Бизнесът желае европейски решения
Европейските бизнесмени споделят, че се нуждаят от общи старания на равнище Европейски Съюз за справяне с високите цени на силата, възстановяване на енергийната успеваемост и развиване на възобновимите източници. Те също по този начин приканват за унищожаване на оставащите бариери на единния пазар, както и за самодеен и упорит дневен ред на Европейски Съюз в областта на търговията. " Масивни вложения във възобновима сила, както и конкурентна бизнес среда са това, от което бизнесът в Европа се нуждае в тези сложни времена ", споделя президентът на Eurochambres Люк Фриден.
Свързани публикации Най-динамичните компании за храни и питиета: Високи обороти, само че скромни облаги 24 ноември 2022, 09:05 Износът на български мебели пораства, търсенето им в страната понижава 22 ноември 2022, 16:00 България на прага на икономическа зима 18 ноември 2022, 06:20 Максфийлд Вайс: Бизнесът демонстрира, че енергийната промяна е допустима 25 октомври 2022, 06:35 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Икономика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР