Очакванията бяха, че облачните технологии ще премахнат ключов поток на

...
Очакванията бяха, че облачните технологии ще премахнат ключов поток на
Коментари Харесай

И гейминг индустрията гледа към облачните технологии

Очакванията бяха, че облачните технологии ще отстранен основен поток на доходи. Sony и Microsoft обаче се въползваха оптимално от новите благоприятни условия. Китайските компании желаят да навлязат на западния пазар, с цел да компенсират загубите от новите регулации на Пекин.
Облачните технологии трансформираха огромна част от живота в днешно време. Почти никой към този момент не употребява DVD, с цел да гледа филми, а дисковете с музика са даже още по-забравени. Всичко е заместено от стрийминг услуги, които работят с помощта на облачните технологии и големите пространства, в които се съхраняват сървърите им.

Една от промишленостите, за които се смяташе, че ще бъде действително тежко ударена от облака, е тази на гейминга. Огромна част от приходите на фирмите идваха от продажби на игри, които костваха сред 40 и 60 $. Това обаче към този момент се промени, като Microsoft и Sony показаха свои услуги, които дават достъп до огромен брой заглавия против месечен абонамент.
Реклама
Глобалният пазар на облачни игри ще нарасне от към 1 милиарда $ през 2020 година до 12 милиарда през 2026 година, сочи проучване на компанията за софтуерни разбори Omdia. Това се дължи на все по-големите старания в тази посока от към този момент упоменатите компании, както и от Nintendo. Все по-доброто интернет покритие също оказва помощ за растежа на пазара, като все по-широкото налагане на 5G е от основно значение.

Игрите в облака освен не умъртви сектора, а даже оказа помощ за диверсифициране на приходите. " По подигравка на ориста производителите на конзоли движат облачните [игри] ", споделя Джордж Джиджашвили, основен анализатор в Omdia и специалист по игрите. Това се дължи на обстоятелството, че то действително уголемява опциите за играене на дадена игра. Преди игрите за конзоли като Xbox и PlayStation бяха налични единствено за притежателите на нужния хардуер, само че в днешно време това не е по този начин - те са налични от компютри, телефони, даже и от умни тв приемници. Единственото условие е добра интернет връзка.

Услугите варират от безвъзмездни, с алтернатива за заплащане за спомагателни функционалности, до такива с такса от към 10 $ или повече на месец за нови първокласни игри и по-голяма библиотека с оферти. Клиентите също по този начин могат да изтеглят игрите и на конзолите си. Лидерите задават темпото Xbox на Microsoft е безапелационен пазарен водач в облачните игри, споделя Джиджиашвили, подкрепят от известността на неговата подпора и огромния заоблачен бизнес Azure. В края на 2021 година Microsoft и Sony съставляват съвсем три четвърти от общите доходи на пазара на облачни игри, сочат данните на Omdia.

През април Сатя Надела, ръководител и основен изпълнителен шеф на Microsoft, сподели, че повече от 10 млн. души са свалили игри посредством абонаментната услуга на компанията - Xbox Pass. От друга страна, Sony, която прави конзолата PlayStation и е първият огромен производител на конзоли, който дава услуга за облачни игри, споделя, че облачните игри " остават сериозна част от цялостната ни бизнес тактика ". Нейните клиенти могат да стриймват стотици игри посредством услугата " PlayStation Plus Premium " против възнаграждение от 17.99 $ на месец.
Реклама
С повишаването на пазара производителите на конзоли от ден на ден се сблъскват с конкуренция от десетки започващи компании, предлагащи облачни игри против абонамент, както и от разработчици на игри и софтуерни колоси. И Amazon, и Гугъл имат услуги за облачни игри, макар че тази на Гугъл ще приключи съществуването си при започване на идната година. Причината за това е потребността от специфичен контролер, който да даде опция за игра, както и оскъдното откъм огромни заглавия портфолио, което Stadia предлага. Вицепрезидентът на отдела на Netflix за игри съобщи, че компанията обмисля основаването на платформа за облачни игри, без да дава времева рамка или повече елементи.

Конкуренция се чака и от втория по величина пазар за сектора - Китай. В последните няколко месеца се следи повишен интерес на локалните компании към западните им съперници, като последният сходен образец е партнирането на швейцарската Logitech с Tencent Games. Говорител на Logitech съобщи, че двете компании дружно създават портативно устройство, което поддържа " няколко услуги за облачни игри ". Най-вероятно новият артикул най-малко образно ще прилича придобилото голяма известност преди години портативно устройство на Sony - PSP.

Китайските компании желаят да се открият трайно на западните пазари, откакто Пекин по-рано тази година показа нови регулаторни ограничения, съгласно които децата в страната имат право да играят до два часа дневно. Това естествено понижи приходите фрапантно, като различните пазари съставляват добра опция за заместването им.

Така на дневен ред идва и монетизирането на бранша. За всички компании за облачни игри основен въпрос е дали да се опитат да усилят приходите си посредством увеличение на рекламата. В случая с мобилните телефони това се трансформира в норма, като рекламите постоянно блокират функционалностите на играта, споделя Стивън Брадли, ръководещ шеф на Deloitte Consulting и специалист на пазара на игри. Но за платените " премиум " игри има " по-голяма опозиция " против рекламата измежду клиентите, изяснява Брадли.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР