Очакванията бяха брутният вътрешен продукт да нарасне с 5.5%. Китайското

...
Очакванията бяха брутният вътрешен продукт да нарасне с 5.5%. Китайското
Коментари Харесай

Политиката на нулев ковид "осигури" едва 3% ръст на Китай през 2022 г.

Очакванията бяха брутният вътрешен артикул да нарасне с 5.5%. Китайското население се е свило с 850 хиляди души през 2022 година, което ще се отрази на стопанската система. Възстановяването през тази година няма да е толкоз огромно, сочат предвижданията.
Брутният вътрешен артикул (БВП) на Китай набъбна едвам с 3% през 2022 година, което е един от най-слабите годишни резултати от десетилетия насам, защото и отслабващото търсене в чужбина засегнаха втората по величина стопанска система в света.

Реклама

Годишният растеж на страната също по този начин е надалеч от по-ранната публична цел от 5.5%, като доста финансови институции понижиха прогнозите си за мощно засегнатата стопанска система. Лошите данни идват на фона на новината, че популацията на страната се е свило за първи път от 60 години.

Според формалните статистически данни, за интервала октомври-декември стопанската система е повишена с 2.9% на годишна база, забавяйки се по отношение на 3.9 % през третото тримесечие. С изключение на 2.2% годишен растеж през 2020 година при започване на пандемията, последните данни са най-слабите в Китай от 1976 година насам.

" Основата на вътрешното икономическо възобновяване не е постоянна, защото интернационалната обстановка към момента е комплицирана и тежка, а вътрешният троен напън от стесняване на търсенето, потрес в предлагането и намаляване на упованията към момента е на разположение ", се споделя в изказване на Националното статистическо бюро.
Реклама
Освен това рядко се случва данните за растежа да са толкоз по-ниски от формалните цели, споделя Карлос Казанова, икономист в швейцарския частен заемодател UBP. " Това ще бъде първият случай в историята на Китайската комунистическа партия, в който държавното управление не реализира задачата за растеж на Брутният вътрешен продукт с толкоз огромна разлика ", изяснява специалистът. Независимо от това вложителите са склонни да отминат тази фундаментална смяна, защото са фокусирани върху воденото от потреблението възобновяване, което би трябвало да настъпи. UBP, която беше планувала 2.7% растеж за 2022 година, беше измежду редица организации, които понижиха прогнозите си до под 3%, в това число Fitch Ratings и японската капиталова банка Nomura.

Проблемите на имотния пазар в Китай се отразиха на стопанската система, защото дълговата рецесия на бизнесмените в бранша докара до незавършване на десетки жилищни планове, което провокира митинги на ядосаните притежатели на жилища.

Доверието в бранша, на който се падат повече от 25% от Брутният вътрешен продукт, спадна, като формалните данни от вторник демонстрираха, че вложенията в парцели са намалели с 10% на годишна база през 2022 година - първият годишен спад от началото на воденето на статистика през 1999 година Продажбите на недвижими парцели по разгъната застроена повърхност са спаднали с 24.3% през предходната година спрямо 2021 година, което е най-голямото понежение от началото на поддържането на статистика при започване на 90-те години на предишния век.

Слабата международна стопанска система и спадащото търсене от основни експортни дестинации, в това число Съединени американски щати, също утежниха вероятностите на Китай. В момента управляващите се борят с вълната от вирусни епидемии, откакто отстраниха политиката на нулев коронавирус, която беше затормозила растежа и веригите за доставки, защото постоянно бяха въвеждани локдауни в редица градове, в това число двумесечно затваряне на финансовата столица Шанхай предходната година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР