Очакването на новия председател на Комисията за енергийно и водно

...
Очакването на новия председател на Комисията за енергийно и водно
Коментари Харесай

Шефът на КЕВР не очаква драматични промени на цената на тока

Очакването на новия ръководител на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Станислав Тодоров е да няма трагични промени за повишение на цените на електрическа енергия за битовите консуматори.

Тази прогноза той направи като специалист, тъй като главният мотор за искане за увеличение на цените - нарасналите разноски за софтуерни загуби на енергоразпределителните сдружения, към този момент е обезвреден от намесата на държавното управление и законодателния орган. Въпреки тези си упования той не пожела да предвижда какво тъкмо ще се случи с цените на тока, парното и водата, откакто отпадне действието на мораториума на Народно събрание.

" Би било рисково да вършим такава прогноза, без да се срещнем с данните и да съм получил анализите от сътрудниците ", означи той.

Тодоров набеляза три съществени тематики при встъпването си в служба по време на церемониален акт в постройката на регулатора. Едната е мораториумът, който беше натрапен от Народното събрание върху решението на КЕВР за цените на тока, парното и водата.

По думите му, този мораториум, по избор на Народно събрание, може да отпадне. КЕВР ще бъде подготвен в най-кратко време да даде всички разбори, с цел да може Народното събрание да разбере какво следва както във връзка с потребителите, по този начин и във връзка с производителите и енергоразпределителните сдружения.

Същото в цялостна мощ важи и за бранша " Топлоенергетика ".

Резултатите от анализите на КЕВР ще бъдат обявени на Народно събрание.

Третият главен проблем са новите бизнес проекти на ВиК сдруженията. Тези бизнес проекти трябваше да влязат в действие началото на годината. Всички ВиК сдружения имат капиталова стратегия, имат оперативни разноски, които би трябвало да образуват цената към потребителите.

Мораториумът има въздействие върху тях и това е идващото нещо, което би трябвало да се прегледа от КЕВР.

КЕВР няма отношение по продължаването или прекратяването на действието на мораториума, посочи Тодоров. По въпроса дали Комисията ще бъде политически подвластна или не с намаляването на членовете й от девет на пет члена, Тодоров не пожела да разяснява тази смяна, тъй като е приоритет на Народно събрание. Той се надява КЕВР да бъде задоволително оперативна и да реагира на потребностите на пазара и на битовите консуматори в нужните периоди.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР