Очакваме официална информация от Газпром. Това заявиха за БТА от

...
Очакваме официална информация от Газпром. Това заявиха за БТА от
Коментари Харесай

Теменужка Петкова с първи думи по повод информацията, че Турски поток ще преминава през България

Очакваме публична информация от Газпром. Това обявиха за Българска телеграфна агенция от Министерството на енергетиката във връзка информация в съветския в. "Комерсант ", че втората тръба на "Турски поток " ще мине през България, Сърбия, Унгария и Словакия.

Министър Петкова разяснява през днешния ден пред публицисти, че това е изцяло допустимо да се случи и страната ни е подготвена за реализацията на сходен план.

Петкова напомни, че са водени такива диалози, в това число и на най-високо ниво - по време на визитата на министър-председателя Бойко Борисов с съветския президент Владимир Путин. По думите й, за България е извънредно значимо да подсигурява сигурността на доставките и да резервира стратегическото си място на газовата карта на Европа.

"Не инцидентно и през вчерашния ден Министерският съвет утвърди актуализация на енергийната тактика - става въпрос за значими планове, следва да я внесем в Народното събрание ", добави Петкова.

Енергийният министър посочи, че България работи извънредно интензивно с Европейската комисия /ЕК/ за реализацията на концепцията за газоразпределителен център - той се състои от инфраструктура и платформа за търговия с природен газ. Министър Петкова уточни, че се работи по построяването на интерконекторите, както и по плана за разширение на газопреносната инфраструктура на страната.

По мотив мненията на българския евродепутат Светослав Малинов, че в случай че България желае да възобнови плана АЕЦ "Белене ", страната ни би трябвало да изиска от Европейска комисия отначало всички разрешителни съгласно настоящите в Европейски Съюз правила за нови нуклеарни мощности, Теменужка Петкова посочи, че планът е нотифициран от Европейска комисия през 2007 година и при смяна в капиталовия план страната е длъжна да осведоми Европейска комисия за настъпилите промени.

"Учудвам се за какво сътрудниците в този момент са питали Европейска комисия. Ние сме проучили тематиката още при излизане на арбитражното решение. Първо би трябвало да минем през процедурата за избор на стратегически вложител, когато се сътвори новото сдружението, ще се направи ново съобщение до Европейска комисия ", посочи енергийният министър.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР