Очакваме икономическата и финансовата среда да останат непроменени. Няма да

...
Очакваме икономическата и финансовата среда да останат непроменени. Няма да
Коментари Харесай

Василев увери: Няма да вдигаме данъци, икономиката е стабилна

Очакваме икономическата и финансовата среда да останат непроменени. Няма да подвигаме налози. Това сподели министърът на финансите Асен Василев по време на 37-ото Общо заседание на Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ), което се организира в София.

„ Министерството на финансите работи извънредно добре с общините, защото имаме една и съща цел - жителите да живеят в по-добри условия. Чакаме още публично да дискутираме вашите хрумвания за фискална децентрализация. Аз не съм срещу. Проблемът там е неравномерното систематизиране на данъчните приходи по територията на страната. Идеята е капиталова стратегия за общините да е устойчива и да продължи. Това, което сме говорили в Народното събрание с Бюджетната комисия и с Регионалното министерство, е тя да е вид револвираща – когато свършите даден план, да можете да го замените с нов до постигане на лимита. Имате интерес оптимално бързо да свършите плановете си. По този метод връщаме назад в ръцете на кметовете по какъв начин да наподобяват обитаемоте места, които ръководят, и им даваме ресурса да го реализиран. Това е верният метод – отговорността да отиде при кметовете, които са най-близо до хората ”, сподели още Василев, представен от Нова.

Миналата седмица Министерският съвет одобри разпореждане за одобрение на спомагателен трансфер по бюджета на Министерството на районното развиване и благоустройството за 2024 година в размер до 400 млн. лева за сметка на преструктуриране на разноските по централния бюджет за 2024 година С приемането на акта средствата за финансови разноски за осъществяване на общински планове ще се дават навреме при съществуване на подготвеност за тяхната незабавна реализация и при съблюдаване на условията на Закона за държавния бюджет за 2024 година

Василев прикани локалната власт да осведоми вложителите, че могат да се възползват от цялостния размер на държавната помощ, позволен от Европейски Съюз - от 25% до 50%, за финансови разноски по планове. „ Повишаването на стандарта на живот на жителите ще стане след привличане на вложенията. По този метод ще изградим страна, където всички желаеме да живеем “, сподели министърът.

Той напомни на кметовете, че от 2025 година се трансформира методът, по който такса боклук и битови боклуци би трябвало да бъде изчислявана. „ Силно ви насърчаваме да започнете работа по този проблем от в този момент, с цел да не стане в последния миг всички да сме сюрпризирани неприятно “, прикани той.

Кметовете се интересуваха и от опциите за приемане на поддръжка за саниране на здания. Финансовият министър показа своето виждане, че всички блокове би трябвало да бъдат санирани. Според него би трябвало да се изчерпят всички европейски запаси и чак тогава да се пристъпи към финансиране от националния бюджет. Министърът обаче предизвести, че оттук насетне финансирането ще е в съответствие 80:20. С НСОРБ следва да се разиска по какъв начин ще подкрепят жителите да доплащат своята част от 20%.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР