Очаквам задълбочен и професионален дебат на конкретните обстоятелства – дали

...
Очаквам задълбочен и професионален дебат на конкретните обстоятелства – дали
Коментари Харесай

Надежда Йорданова: Трудно ВСС ще гласува за прекратяване на мандата на Гешев

Очаквам изчерпателен и професионален спор на съответните условия – дали основният прокурор е уронвал или не престижа на правосъдната власт . Разбирам компликациите за гласуването пред членовете на Висшия правосъден съвет (ВСС). Разбирам какъв брой е сложна актуалната институционална обстановка “.
Това сподели пред БНР министърът на правораздаването Надежда Йорданова. като основен прокурор.

Тя е безапелационна, че по отношение на дейностите на основния прокурор няма политическа интервенция .

По думите на правосъдния министър е извънредно значимо смяната на директното въздействие на основния прокурор да се случи при структурирането на новия Висш съдебен съвет . Тя посочи, че към момента няма направени процедурни правила за избор на членовете на Висш съдебен съвет от парламентарната квота.

Йорданова акцентира, че в Плана за възобновяване и резистентност една от значимите ограничения е ефикасен механизъм за следствие и търсене на наказателна отговорност от основния прокурор , когато има данни за закононарушение:

„ Мярката е написана деликатно по метод, който да не изисква изменение в Конституцията. Включва елементи, които би трябвало да бъдат детайлно създадени в закона. Разследващият магистрат ще бъде избиран сред съдии на високо равнище . Изборът ще е на инцидентен принцип. Той ще има съответни гаранции за самостоятелност по време и при довеждане докрай на следствието. При осъществяване на функционалностите този магистрат ще би трябвало да има статута на прокурор . Предвижда се основният прокурор да бъде краткотрайно отстраняван от поста, до момента в който трае следствието “.

Конкретните законодателни ограничения ще бъдат във фокуса на работна група , която ще заседава в средата на април.

„ Законопроектът би трябвало бъде подготвен през юни и най-късно да мине през Народното събрание през есента “.

В предаването „ Политически НЕкоректно “ министър Йорданова добави, че антикорупционната мярка в Плана демонстрира уговорката на държавното управление .

„ Антикорупционното законодателство към този момент трябваше да бъде в Народното събрание. Уточняват се елементи и разпореждания. Не виждам спънки да се продължи към делене на комисията и разискване на законопроекта в Народното събрание. Отделна антикорупционна организация. Функциите по конфискуване на нелегално добито имущество – в обособен орган. Антикорупционната комисия да има проверяващи функционалности. Тя ще може да препраща директно към Европейската прокуратура случаи “.

На въпрос за алената линия на „ Демократична България “, след която би решила, че няма по какъв начин да остане повече в обединението, Йорданова отговори:

„ Всякакви опити за замяна и за подражаване на промени в правосъдната власт биха били алена линия. Опит да се резервира същия статут на безконтролност и безнаказаност на основния прокурор би бил алена линия ... Ако Законът за правосъдната власт не бъде подсилен в пленарна зала, това би била огромна алена лампа и ще значи, че част от сътрудниците не си извършват предизборната стратегия “.
Интервюто с Надежда Йорданова можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР