Очаквахме този спад на цените на суровото мляко, така се

...
Очаквахме този спад на цените на суровото мляко, така се
Коментари Харесай

Срив на изкупната цена на млякото, фермерите са пред фалит

" Очаквахме този спад на цените на суровото мляко, по този начин се случва и в Европа. Но до момента в който там се случи последователно, при нас стана лавинообразно. Фермерите са в потрес. Цената се срина ", разяснява пред БНР Михаил Михайлов, изпълнителен шеф на Националния съюз на говедовъдите. При огромните ферми изкупната цена на млякото е 1,05 лв., а при дребните има и сигнали за 80 стотинки. Себестойността на литър мляко варира от 1,34-1,52 лв., т.е. 30 стотинки е загубата, изясни Михайлов. " Има към този момент ферми, на които е отказано да се изкупува млякото ", сигнализира Михайлов.
Втори наш фермер се принуди да си излива млякото, призна той. Изливането на млякото обаче е нелегално, по тази причина поражда казусът кой ще заплаща, в случай че би трябвало да бъде законно, разяснява Михаил Михайлов. Млякото не може и да се подари на разнообразни институции, тъй като това пък го не разрешава различен закон, уточни различен абсурд той. По думите му последните проучвания демонстрират, че загубата от една крава на година ще бъде от 400 до 800 лв., даже до 1000 лв. при някои ферми.
Сред страните членки сме на опашката по изкупна цена на млякото - трети в обратна посока, посочи той. " Печалбата остава в някого. В мътна вода се лови риба ", разяснява Михайлов. В някои страни към този момент поставят най-малко на изкупните цени, акцентира той и даде образци с Франция и Унгария. 
По думите му у нас се купуват огромни количества вносни млека, а българската продукция остава неизкупена. Последната версия е, че се купува на 84 стотинки от Полша, Унгария, Румъния. " Не можем да спрем вноса. Въпросът е в качеството ", изясни той.
Михайлов предвижда банкрути на ферми. " Нашите фермери са на ръба. Млечното произвеждане е най-тежкото в земеделието. Гласят се много хора да преминат към банкрути ", сподели той. Експертът заяви още, че от Съюза на говедовъдите ще приготвят писмо " за подкрепяне на реализацията при изтичане на млякото " и друго " при възможен банкрут стопанинът да получи почтена цена за животното, което ще занесе в кланицата ".>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР