Очаква се в началото на следващата година да стартира приемът

...
Очаква се в началото на следващата година да стартира приемът
Коментари Харесай

България приключва оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 с инвестиции от 3 милиарда лева

Очаква се при започване на идната година да започва приемът на съответни планове по Програма „ Развитие на районите “ 2021-2027 година /ПРР/, ръководена от Министерството на районното развиване и благоустройството /МРРБ/, оповестиха от ведомството. 

Европрограмата е от извънредно значение за вложенията за развиване на обитаемоте места в страната и поддръжката на локалните управляващи и общности. Това стана ясно по време на 4-тото съвещание на Комитета за наблюдаване на програмата, което се организира в хибриден формат в София. Форумът бе открит от Ася Станкова – основен шеф на Главна дирекция „ Стратегическо обмисляне и стратегии за районно развиване “ и Жолт Соколай – зам. началник на екипа за България в Генерална дирекция „ Регионална и селищна политика “ на Европейската комисия. С приветствени думи онлайн се включиха заместник-министърът и началник на Управляващия орган на програмата Ангелина Бонева и Агнес Монфре – началник на екипа за България в Европейска комисия.

„ Програма „ Развитие на районите “ 2021-2027 година се извършва в период “, означи при представянето на напредъка ѝ Ивайло Стоянов – шеф на отдел „ Стратегическо обмисляне и програмиране “ в Министерство на регионалното развитие.

Той подсети, че програмата е била утвърдена от Европейска комисия в края на предходната година.

„ За разлика от останалите европейски стратегии, които се резервират като конструкция и осъществяване по отношение на предходните програмни интервали, ПРР е много по-различна и би трябвало да се изпълнят редица стъпки, преди да стартира същинското финансиране на плановете, които следват спецификата на районите “ , уточни Стоянов.

Ресурсът за развиване на десетте най-големи града и 40-те по-малки градски общини е към 3,5 милиарда лева .

Стоянов посочи, че за застраховане осъществяването на целта „ Интегрирано градско развиване “ в десетте най-големи общински центъра тече развой по структуриране на звената и комитетите за асортимент на плановете. В тях с изключение на локалните и районни управляващи, вземат участие и представители на неправителствени, цивилен и бизнес организации , университетски структури и други.

По отношение на Приоритет 2 „ Интегрирано териториално развиване на районите “, където вложенията ще се извършват посредством метода Интегрирани териториални вложения, са получени общо 165 концепции , които към сегашния миг са в развой на оценка от районните препоръки за развиване и експертните звена към тях.

В началото на идната година се чака да има крайна оценка , като за концепциите, класирани с най-вече точки, ще се разработят насоки за кандидатстване.

„ Това е сериозен прогрес, тъй като България за първи път извършва сходен инструмент, който черпи финансиране от общо 6 европейски стратегии и структурирането бе мъчно и лиши време “ , акцентира Стоянов.

Той осведоми още, че за облекчение на бенефициентите се създава специфична цифрова платформа , която ще подкрепя всички участници при осъществяването на програмата посредством информация в четим и комфортен тип. През февруари 2024 година е планувана нова покана за кандидатстване с концепции за интегрирани териториални вложения . През януари следва и обновяването на съставите на районните препоръки за развиване след извършените локални избори в страната, които имат значима роля в подбора на капиталовите оферти.

„ Настоящата година е доста динамична. Успоредно с подготовката и стартирането на осъществяването на новата Програма „ Развитие на районите “ за интервала 2021-2027 година, продължаваме интензивно да работим и по довършването на актуалната Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година “ , съобщи Ася Станкова.

Тя регистрира сполучливо осъществяване на Оперативна програма “Регионално развитие” 2014-2020 година, която завършва на 31 декември т.г. Към момента са подписани 823 контракта на обща стойност 3,144 милиарда лева или 99,88% от бюджета на програмата . Изплатените средства са в размер на 2,571 милиарда лева или 82% от бюджета на програмата, а сертифицираните разноски от страна на Европейска комисия възлизат на 2,123 милиарда лева или 67 на 100 на бюджета, като се чака деен развой по сертификация в идващите месеци.

Идентифицирани са и планове под риск в осъществяването . Причина за забавянето им са рецесиите, свързани с пандемията от ковид, икономическата застоялост и войната в Украйна. Управляващият орган на Оперативна програма “Регионално развитие” е подхванал нужните ограничения за минимизиране на рисковете от загуба на средства. За тази цел ще се вкара двуетапно отчитане на договорите за безплатна помощ за рисковите планове. Чрез в допълнение съглашение те ще могат да подават искане за дефинитивно заплащане до 15.01.2024 година, а спомагателен финален механически доклад – най-късно до 31.07.2024 година

С утвърждение на Комитета за наблюдаване част от средствата под риск са ориентирани към нови ограничения , свързани с рехабилитация на довеждащи и горски пътища в бургаския район, както и подкрепяне на дребни и междинни предприятия, наранени от високите цени на електрическата енергия.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР