Очаква се увеличаване на онлайн пазаруването, както и сигналите за

...
Очаква се увеличаване на онлайн пазаруването, както и сигналите за
Коментари Харесай

Права и задължения при онлайн пазаруването |

Очаква се увеличение на онлайн извършването на покупки, както и сигналите за нарушавания към идния Черен петък, съобщи на конференция Соня Спасова, шеф на Европейския потребителски център.

Кои са най-важните препоръки към потребителите при извършване на покупки през интернет?

Прочети - хората би трябвало да се срещнат деликатно с разпоредбите и изискванията на пониженията, изискванията за извършване на покупки и всички условия на онлайн търговеца.

Провери - този съвет се отнася до всички нови уеб сайтове за извършване на покупки, на които попадаме посредством обществените мрежи. Трябва да проверим за адрес, телефонен номери, както и имейл. Отсъствието на такава е знак за проблем със уеб страницата.

Пази - би трябвало да пазим цялата преписка при онлайн извършването на покупки - удостоверение на поръчка, както и касовите бележки. Всичко това ще бъде належащо при възможен предстоящ проблем.

Какви са правата им при връщане на стоките и какво не могат да върнат, в случай че са го купили онлайн?

Важно е да се означи, че даже когато пазарим на понижение, правата ни се резервират, изключително правото на връщане. Ако търговецът отхвърля правото на връщане, то това е нарушаване, за което може да се алармира в Европейския потребителски център.

Първото, което би трябвало да проверим при онлайн извършване на покупки, е адресът за връщане. Понякога въпреки и уеб сайтът да е на български, адресът за връщане е различен.

Стоките, които не се връщат, са долни дрехи, бански, храна, разопакована козметика и книги. Различните онлайн търговци могат да одобряват връщането, само че това е фирмена политика.

Ако търговецът забави връщането на пари, потребителите могат да се извърнат към Европейския потребителски център. Най-честата причина за това е насъбирането на редица тъжби, чиято обработка се забавя. Разбира се, от време на време има и злонамерени търговци.

Друга опция за потребителите, които са заплатили дадена стока, която обаче не дойде, е банковото оборване на заплащането. За да ни бъде върната сумата, банката ще би трябвало да откри, че не сме получили заплатения артикул.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР