Очаква се тълпи египтяни да изпълнят улиците на столицата Кайро,

...
Очаква се тълпи египтяни да изпълнят улиците на столицата Кайро,
Коментари Харесай

Мумията се завръща: 22 фараони шестват през Кайро

Очаква се тълпи египтяни да изпълнят улиците на столицата Кайро, с цел да станат очевидци на историческо шествие на античните владетели на страната им през града, оповестих Би Би Си.

В обилния театър, наименуван Златен церемониал на фараоните, ще вземат участие 22 мумии - 18 фараони и четири царици. Те ще бъдат превозени от Египетския музей до новото им място за безконечна отмора на 5 километра. При строги ограничения за сигурност, които дават отговор на техния кралски статут, мумиите ще бъдат преместени в новия Национален музей на египетската цивилизация.

Те ще бъдат превозени по хронологичния ред на тяхното ръководство - от владетеля от 17-та династия Сегененре Таа II, до Рамзес IX, който цари през 12-ти век прочие Н. Е. 

Едно от „ основните настоящи лица ” е Рамзес II, най-известният фараон на Новото царство, управлявал 67 години и запомнен с подписването на първия прочут кротичък контракт. Друга е кралица Хатшепсут. Тя станала държател, макар че обичаите на нейното време повелявали, че дамите не стават фараони.

Всяка от мумиите ще бъде превозена с украсено транспортно средство, оборудвано със специфични амортисьори и заобиколено от автоколона, в която ще има и реплики на теглени от коне бойни колесници.

Доколкото античните техники на мумифициране в началото са запазвали фараоните, за преместването им в новия музей 22-те мумии са били сложени в специфични контейнери, цялостни с азот, с цел да бъдат защитени от външните условия. Паветата по пътищата по маршрута също са пренаредени, с цел да бъде пътуването безпрепятствено.

„ Министерството на туризма и антиките направи всичко допустимо, с цел да се увери, че мумиите са нормализирани, консервирани и опаковани в следена среда “, сподели Салима Икрам, професор по египтология в Американския университет в Кайро.

Мумиите са открити през 1881 и 1898 година в два тайника в руините на Тива, античната столица на Египет - днешния Луксор в Горния Египет.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР