Очаква се световните потоци от преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) да

...
Очаква се световните потоци от преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) да
Коментари Харесай

ООН: Глобалните преки чуждестранни инвестиции ще се възстановят частично през 2021 г.



Очаква се международните потоци от директни задгранични вложения (ПЧИ) да отскочат през 2021 година от пандемичното дъно, достигнато година по-рано, като възстановят част от загуба, нараствайки с сред 10 и 15%, предвижда Конференцията на Организация на обединените нации за търговия и развиване (УНКТАД, UNCTAD) в своя нов, оповестен в понеделник.

ПЧИ са намалели в международен мащаб с 35% през 2020 година до 1 трлн. $ от 1,5 трлн. $ през миналата година, се споделя в отчета на UNCTAD, като се показва, че локдауните по света, породени от пандемията Covid-19, забавиха съществуващите капиталови планове, а вероятностите за криза накараха мултинационалните предприятия да преоценят новите си планове.

Спадът беше изключително мощно изразен в развитите стопански системи, където ПЧИ се свиха през предходната година с 58%, частично заради корпоративно преструктуриране и вътрешнофирмени финансови потоци, регистрира отчетът на UNCTAD.

В същото време директните задгранични вложения в разрастващите се стопански системи бяха релативно устойчиви, намалявайки през 2020 година с едвам 8%, основно заради мощните капиталови потоци в посока Азия. В резултат на това разрастващите се стопански системи образуваха през предходната година две трети от международните ПЧИ по отношение на малко по-малко от 50% през 2019 година

Графика на ПЧИ за 20-те водещи стопански системи (млрд. долара)



Моделите на ПЧИ контрастираха внезапно с тези в новата планова активност, където разрастващите се страни носят главната тежест на капиталовия спад. В разрастващите се страни броят на новите оповестени планове на зелено понижиха с 42%, а интернационалните покупко-продажби за финансиране на планове, които са значими за инфраструктурата, се свиха с 14 на 100.

" Тези типове вложения са от решаващо значение за индустриалния потенциал и развиването на инфраструктурата и по този метод за вероятностите за стабилно възобновяване “, съобщи изпълняващият активността общоприет секретар на UNCTAD Изабел Дюран.

Потоците на ПЧИ към Европа намляха предходната година с цели 80%, до момента в който тези към Северна Америка спаднаха двойно по-слабо (с 40%). Спадът на директните задгранични вложения в разрастващите се райони пък беше несиметричен, като в Латинска Америка и Карибите ПЧИ се намалиха с 45%, а в Африка с 16 на 100.

За разлика от тях, капиталовите потоците към Азия набъбнаха макар пандемията с 4%, като Източна Азия беше най-големия район с положителни ПЧИ, представляващи половината от световните директни задгранични вложения през 2020 година ПЧИ към стопанските системи в преход пък спаднаха с 58%.

Въпреки спада в облагите през 2020 година, топ 100 на мултинационалните компании доста усили паричните наличия, което свидетелства за устойчивостта на най-големите компании. Броят на държавните мултинационалните компании, към 1600 в целия свят, се усили през 2020 година със 7%, като част от това нарастване беше вследствие на държавни участия с акции като част от избавителни държавни стратегии, регистрира последният отчет на UNCTAD.

Според Конференцията на Организация на обединените нации за търговия и развиване световните потоци от ПЧИ се чака да отскочат през 2021 година и да възстановят известна част от загубите предходната година, нараства с межди 10 и 15%.

" Въпреки това покачване директните задгранични вложения въпреки всичко ще останат с към 25% под равнищата от 2019 година Настоящите прогнози демонстрират по-нататъшно нарастване на ПЧИ през 2022 година, когато се чака те да се върна към равнищата от 2019 г,. ", сподели шефът на UNCTAD за вложения и предприятия Джеймс Джан.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР