Очаква се капацитетът от възобновяеми източници (ВЕИ) да нарасне допълнително

...
Очаква се капацитетът от възобновяеми източници (ВЕИ) да нарасне допълнително
Коментари Харесай

Капацитетът от ВЕИ в света се очаква да се повиши с над 8% през 2022 г.

Очаква се потенциалът от възобновими източници (ВЕИ) да нарасне в допълнение с над 8 % през 2022 година, достигайки съвсем 320 гигавата (GW).

Това показват специалистите от Международната организация по енергетика (МАЕ) в актуализирания си отчет - Renewable Energy Market Update - May 2022.

Търсенето на биогорива се възвърне през 2021 година след ниските равнища заради КОВИД-19 през 2020 година и сега равнищата са близки до тези от 2019 година Експертите от МАЕ чакат растежът да се усили на годишна база с 5 % през 2022 година и с 3 на 100 през 2023 година От друга страна, повишението на цените на суровините и политиката на доста страни забавя растежа в кратковременен проект, което води до намаляване с 20 на 100 на предходна прогноза на МАЕ за покачването на търсенето на биогорива.

Нахлуването на Русия в Украйна също оказва напън върху към този момент високата цена на суровините за биогорива, по-специално на растителните масла.

Настоящата световна енергийна рецесия постанова ускоряването на прехода към чиста сила и още веднъж акцентира основната роля на възобновимата сила, акцентират от МАЕ. В обновената прогноза се показва, че вятърната и слънчевата сила имат капацитет да понижат зависимостта на енергийния бранш на Европейския съюз от съветския природен газ до 2023 година

Възобновяемите енергийни мощности сложиха нов връх през 2021 година, увеличавайки се с 6 % до съвсем 295 гигавата (GW),

макар продължаването на провокациите на веригата за доставки, породени от пандемията, забавянето на строителството и рекордните цени на суровините за първични материали. Очаква се разноските за слънчева фотоволтаична и вятърна сила да останат по-високи през 2022 година и 2023 година спрямо равнищата от преди пандемията заради нарасналите цени на стоките, считат специалистите.

Въпреки това тяхната конкурентоспособност се усъвършенства заради по-рязкото нарастване на цените на природния газ и въглищата.

Докато задаващата се пазарна неустановеност усилва провокациите, новият фокус върху енергийната сигурност - изключително в Европейския съюз - също провокира невиждан политически подтик към ускорение на енергийната успеваемост и възобновимите енергийни източници. В последна сметка прогнозата за пазарите на възобновими източници за 2023 година и по-късно ще зависи от това дали ще бъдат въведени и приложени нови и по-силни политики през идващите шест месеца, приключват актуализирания си отчет специалистите от МАЕ.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР