Очаква се инфлацията на потребителските цени да следва низходяща тенденция

...
Очаква се инфлацията на потребителските цени да следва низходяща тенденция
Коментари Харесай

Централната банка на Албания: Инфлацията ще намалее през 2023 г.

Очаква се инфлацията на потребителските цени да следва низходяща наклонност през 2023 година, откакто през първото тримесечие на 2022 година доближи рекордно равнище, като тази наклонност се чака да продължи през цялата година, съгласно централната банка на Албания, заяви особено за Българска телеграфна агенция организация АТА.

В тримесечния си отчет за паричната политика централната банка на Албания съобщи, че войната сред Русия и Украйна оказва отрицателно въздействие върху международните стопански системи, като провокира внезапно повишаване на потребителските цени, дефицит на доставки и нараснала неустановеност.

" Засега въздействието на войната е явно върху цените на стоките и суровините, които доближиха рекордно високи стойности, отразявайки значимата роля на Русия и Украйна като производители на горива, пшеница и олио за готвене ", се отбелязва в отчета.

Инфлацията в Албания доближи рекордните 4,4 % през първото тримесечие по отношение на 3,7 % през януари. През март годишната инфлация продължи да се повишава, като доближи 5,7 %. Наблюдаваше се бързо повишаване на цените на храните и петрола, повлияно основно от мощното повишаване на тези артикули на международните пазари.

Банката на Албания предвижда, че в кратковременен проект инфлационният напън се чака да бъде свързан от вътрешни фактори - повишаване на търсенето, претовареност на заплатите, както и от външни фактори - високи цени на международните пазари.

Централната банка планува инфлацията да се върне към целевото си ниво от 2024 година нататък.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР