Очаква се глобалното икономическо възстановяване от коронавирусната пандемия да бъде

...
Очаква се глобалното икономическо възстановяване от коронавирусната пандемия да бъде
Коментари Харесай

Бавно и болезнено възстановяване на световната икономика, България с 3.9% ръст

Очаква се световното икономическо възобновяване от коронавирусната пандемия да бъде " постепенно и мъчително ", а прогнозният отскок с 4.7 % през 2021 година надали ще компенсира миналогодишните загуби, породени от свиването с 4.3% на международната стопанска система. Това сочи отчетът на Организация на обединените нации за Световната икономическа обстановка и вероятности, разгласен във вторник и представен от ДПА. Генералният ѝ секретар Антониу Гутериш пък предизвести за заплахата светът да се разпадне на две елементи, донимирани стопански от Съединени американски щати и Китай.

В България прогнозният стопански спад от 4.2 % за 2020 година ще бъде последван от напредък от 3.9 % през 2021 година, който ще отслабне до 3.3 % през 2022 година, съгласно оценките на Организация на обединените нации.

Най-тежко бяха наранени развитите стопански системи поради прекъсването на бизнеса в Европа и Съединени американски щати. Съвкупният стопански спад на развития свят е 5.6 % за предходната година. Тази година се чака техният БВП (БВП) да се усили с 4 %, въпреки да има възможност настъпилото утежняване на пандемията в Европа в последно време да утежни възобновяване, се отбелязва в отчета.

Според Организация на обединените нации разрастващите се страни са постигнали по-слабо стесняване през 2020 година – 2.5 на 100, а за тази година се залага на напредък от 5.7 %.

Най-рязък спад предходната година е имало в латиноамериканските, карибските и южноазиатските стопански системи. И назад, в страните от Източна Азия Брутният вътрешен продукт нараства с 1 % и се чака да се усили с 6.4 % през 2021 година в резултат на бързото възобновяване на Китай.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР