Очаква се финансиране за ремонта на Аладжа манастир. Разработва се

...
Очаква се финансиране за ремонта на Аладжа манастир. Разработва се
Коментари Харесай

Започва реставрация на Аладжа манастир

Очаква се финансиране за ремонта на Аладжа манастир. Разработва се план за реституция на един от най-атрактивните и посещавани туристически обекти край Варна. Това стана ясно от думите на неговия дълготраен организатор Валери Кинов в свое изявление.

Стойността на плана е 9 млн. лв., а финансирането ще пристигна по линия на Оперативна стратегия „ Региони в напредък “. Ще бъде обособен запас както за ремонта, по този начин и за реализацията на нов аудио-визуален театър.

Работим върху това да обединим музейното дело с туризма, изясни Кинов.Според него с изключение на морския туризъм Варна би трябвало да продължава да развива и различния, тъй като градът е привлекателен център с богатото си културно-историческо завещание.

При ремонта ще бъде актуализирана цялата инфраструктура на комплекса, само че най-важният миг от реставрацията на скалната обител е консервацията на истинските фрески от XIII, XIV в., които са почнали да се отлепят.

Предвидена е и реорганизация на музейната постройка, разкри още Кинов, като напомни, че не й е юридически общоприет ремонт от построяването й през 70-те години на предишния век. Постройката не покрива актуалните стандарти за социална постройка с висока посещаемост, изясни още той.

Друга оригиналност е, че касите към този момент ще бъдат изнесени, а туристите ще минават през турникет от съображения за сигурност. Системата за лимитирано пропускане се прави за реализиране на надзор на посетителите, само че и за точното им броене, сподели уредникът на Аладжа манастир.

88 000 български и задгранични туристи са посетили Аладжа манастир през тази година, което е с 10% повече спрямо миналата, напомни той.

Музеят работи и с удължено работно време. В дните, оповестени за национални празници, входът по традиция е безвъзмезден.

Още през Средновековиeто, в дните на робството българинът е посещавал такива свети места, с цел да получи амнистия за сторените волни и неволни провинения и да се пречисти, да се осъзнае като българин. Ние продължаваме тази традиция. Обектът е отворен, с цел да види българинът нещо, с което сме неповторими, безапелационен е Кинов. Скални манастири в Западна Европа няма. Те са тук, в Черноморския район, който е люлката на християнството, напомни той.

Музеят ще притегля туристи и с новия си аудио-визуален театър, ще бъдат употребявани средствата на новите технологии. Времето ще бъде пресъздадено с 3D mapping и cine mapping и похватите на игралното кино.

Хората желаят да оживиш това, което им представяш, с цел да влязат в атмосферата на епохата, безапелационен е Кинов. Музеят ще се снабди и с мултимедийни пътеводители. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР