ОЧАКВА СЕ ЕКСПОЗИЦИЯ И С ЯПОНСКА КСИЛОГРАФИЯИзложба на японска ксилография

...
ОЧАКВА СЕ ЕКСПОЗИЦИЯ И С ЯПОНСКА КСИЛОГРАФИЯИзложба на японска ксилография
Коментари Харесай

В Русе откриха изложба с над 60 оргинала на Салвадор Дали

ОЧАКВА съдебна експертиза ЕКСПОЗИЦИЯ И С ЯПОНСКА КСИЛОГРАФИЯ

Изложба на японска ксилография от началото на 18-и до края на 19-и век би могла да бъде показана в Русенската художествена изложба през идната година. Това стана ясно от извършени диалози сред представители на Областната администрация, шефа на културната институция Еелна Великова и Василий Кесаури, който е тук като куратор на изложбата „ Материализация на сюрреализма “, представяща 68 истински произведения на Салвадор Дали от едноименната частна сбирка „ Кесаури “. Той и фамилията му се занимават с тази активност повече от 10 години, като до момента са подредили близо 130 експозиции по целия свят. По думите му в частната си сбирка имат над 3000 истински произведения на разнообразни създатели. Сред тях са и голям брой гравюри върху дърво на японски художници. Фамилията на Василий Кесаури има грузински корени, само че от години живее във Франция.

Поздравления към уредниците на изложбата бяха отправени от името на регионалния шеф Анатоли Станев и кмета Пенчо Милков. Според регионалния шеф това е неповторимо събитие за жителите и гостите на града и дава несравнима опция за културно развиване на района. „ Вярвам, че изложбата ще се радва на подобаващ интерес от страна на експерти, аудитория и ценители и ще остави ярка диря в културния плакат на града ни “, се споделя в приветствения адрес до Кесаури от името на кмета Милков, който бе връчен от заместник-кмета по филантропични действия Енчо Енчев.

Настоящата галерия на Салвадор Дали ще може да бъде прегледана до 26-и октомври тази година. Тя включва над 60 творби, като те са разграничени в пет тематични раздела – „ Сюрреалистични цветя “, „ Дванадесетте апостоли или рицарите от кръглата маса “, „ Бенвенуто Челини “, цикъл от илюстрации към „ Старецът и морето “ от Ърнест Хемингуей и други разнообразни творби на един от най-забележителните, изумителни и провокиращи интелекта художници. Експозицията се състои от литографии, творби в сребро, гоблени, сериграфия върху коприна и дизайнерски творби. Всички те са истински произведения, приети от него като такива. Автографът на Дали върху тях е общоприето доказателство за авторство и автентичност на творбата и е предпазен от всички съществуващи закони в тази сфера. Безопасността на картините е обезпечена посредством непрекъснато видеонаблюдение, алармена система и защита. Също по този начин те са и застраховани. Досега изложбата към този момент е била показана в галерии в Полша, Чехия, Латвия, Естония, Литва и Словакия. Няма по какъв начин да не бъде маркирано, че по тази причина експозицията да бъде показана в Русе изключителна заслуга има и шефът на Русенската художествена изложба Елена Великова.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР