Обявите за работа през юни са спаднали с 4% спрямо

...
Обявите за работа през юни са спаднали с 4% спрямо
Коментари Харесай

4% по-малко обяви за работа през юни

 Обявите за работа през юни са спаднали с 4% по отношение на предходния месец май. Тогава ежемесечният разбор на пазара на труда на HR компанията за сложни услуги JobTiger регистрира рекорден брой нови оферти. Общият брой разгласи за работа през юни надвишава 50 000, като се е нараснал с 67% на годишна база. Вижте още какво демонстрират сравненията на данните за година обратно, както и по браншове.

Търсенето на фрагменти по браншове

За пръв път от началото на годината има спад на новите оферти в бранша " Хотелиерство и ресторантьорство “. Всеки месец, от началото на пандемията до момента, наблюдавахме двуцифрен растеж на обявите в този бранш, само че през юни те са намалели с 13% по отношение на май.

Останалите браншове с регистриран спад през юни са: " Търговия и продажби “ (-7%), " Маркетинг и реклама “ (-6%), " Здравеопазване и фармация “ (-5%), " Счетоводство, одит, финанси “ (-4%) и " Производство “ (-2%).

Не всички браншове регистрират спад на обявите. За " Административни действия “ броят им е повишен с 4% на месечна база. Ръст от 2% се следи и във всеки от секторите " ИТ “, " Строителство “ и " Логистика и превоз “.

Дяловото систематизиране по браншове

През юни не се виждат основни промени по този аршин от постоянния разбор за динамичността при предложенията за работа е нас на JobTiger. Секторите " Търговия и продажби “ и " Хотелиерство и ресторантьорство “ заемат челните позиции, надлежно с 22% и 20% от общия брой разгласи. След тях са секторите " Производство “ (15%)  " ИТ “ (11%), " Логистика и превоз “ (10%), " Административни действия “ (9%), " Строителство “ (5%), " Счетоводство, одит, финанси “ (4%), " Здравеопазване и фармация “ (3,2%), " Маркетинг и реклама “ (2,8%) и " Изкуство “ (1%).

Сравнение на обявите на годишна база

Ако вземем за началото на отчетния интервал юни 2020 година се следи двуцифрен растеж във всички браншове, в някои от тях той е даже трицифрен. Най-осезаемо е увлечението в бранша " ИТ “, където броят на предложенията за работа е повишен с цели 110% по отношение на юни 2020 г.  От началото на пандемията " ИТ “ бе измежду най-стабилните браншове, като имаше спад на търсенето на нови фрагменти в него само през месеците на втория локдаун (ноември и декември 2020 г.), когато отрицателно бяха повлияни и всички останали браншове.

Втори и трети по растеж са секторите " Логистика и превоз “ и " Производство “, в които за една година обявите са нарастнали съвсем двойно, надлежно с 96% и 91%. Следват секторите " Счетоводство, одит, финанси “ (90%), " Хотелиерство и ресторантьорство “ (83%),  " Търговия и продажби “ (78%), " Маркетинг и реклама “ (74,3%), " Административни действия “ (73,9%), " Изкуство “ (61%), " Строителство “ (35%) и " Здравеопазване и фармация “ (15%).
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР