Обявиха бедствено положение във Варненско заради ураганния вятър, съобщават от

...
Обявиха бедствено положение във Варненско заради ураганния вятър, съобщават от
Коментари Харесай

Ураганен ужас! Във Варненско, обявиха бедствено положение

Обявиха бедствено състояние във Варненско поради ураганния вятър, оповестяват от пресцентъра на общината. Лошото време взе и жертва. 43-годишна жена почина в събота, затисната от откършил се клон на дърво.

„ Тежката метеорологична конюнктура докара до загубата на човешки живот. Ураганният вятър и мощният дъжд, тук-там и сняг, затрудниха дейностите на спешните екипи в тъмната част на денонощието. Нарушаване на енергоснабдяването има във всички 5 региона на общината. Тонове паднали клони и дървета блокират основни пътни артерии, разрушават инфраструктура и нанасят вреди. Има разрушени светофарни уредби и пътни знаци, движимо и недвижимо имущество. Блокирани са транспортни средства и хора ", се споделя в послание на кмета на Варна Благомир Коцев.

При изваждането на тялото на починалата са потърпевши и незабавни медици.

„ Паднали са още клони върху тях. Единият доктор е получил контузия в региона на рамото. Шофьорът на колата за спешна помощ е настанен в болница с фрактура на ключицата ”, изясни в ефира на „ Събуди се ” основен контрольор Христо Захариев, шеф на Първо районно ръководство в града.

Над 400 са сигналите за паднали клони и дървета в града. 50 коли са с вреди, измежду тях и полицейски бус. Затворени са пътища в общините Вълчидол и Аксаково, има блокирани коли, само че за момента няма бедстващи хора.

В Добричко има десетки закъсали коли и тирове.




„ Налице са условия, които заплашват живота и здравето на жителите. Още един път призоваваме хората да останат по домовете си. Свиквам спешен щаб, който да оцени вредите и да предприеме незабавни ограничения за връщане на града към естествен темп. До събирането на щаба всички налични запаси, звена, органи и профилирана техника са на терен, с цел да окажат подпомагане на потърпевшите и за премахване на последствията от бедствието. Вследствие на оценката ще вземем решение какъв брой дълго да продължи режимът на бедствено състояние и има ли нужда от включване на запас и техника от прилежащи общини “, се добавя в обръщението на кмета на Варна.

В Добричко падналият сняг е към 20-30 см. На места поради вятъра са се образували преспи от над метър.

Междувременно в София спешните екипи на Столична община са реагирали на 46 сигнала за паднали дървета и клони.

По данни на Национален институт по метеорология и хидрология снежната завивка по градове към 05.00 ч е следната:
Разград - 17 см, Добрич - 10 см, Шумен - 3 см, Ахтопол -2 см, Черни връх - 35 см, връх Ботев - 33 см, Рожен - 6 см.

Максимални пориви напразно тази нощ са измерени на нас Емине - 34 м/с, нос Калиакра - 33 м/с, Варна - 30 м/с, нос Шабла - 28 м/с, Силистра - 24 м/с, Сандански - 22 м/с Ахтопол, Пазарджик, Кърджали - 21 м/с, Монтана, Оряхово, Пловдив - 20 м/с.



Източник:БГНЕС
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР