Обявеното вчера (2 май) намерение за промяна на многогодишната финансова

...
Обявеното вчера (2 май) намерение за промяна на многогодишната финансова
Коментари Харесай

Златната мина еврофондове - как Брюксел иска да ги спре за непослушните

Обявеното през вчерашния ден (2 май) желание за смяна на многогодишната финансова рамка на Европейския съюз (бел. ред. – за интервала 2021 – 2027 година) сигурно ще повлияе и на България – въпросът е по какъв начин тъкмо.
На това запитване безапелационен отговор не можаха да дадат нито финансовият министър Владислав Горанов, нито вицепремиерът Томислав Дончев, чиято задача в държавното управление е точно ръководството на еврофондовете. Но статистиката изрично демонстрира какъв брой огромно е въздействието на еврофондовете за българската стопанска система.
През 2016 година вноската на България в общия европейски бюджет е към 470 млн. евро, като всяка година тя зависи от Брутният вътрешен продукт на страната. През същата година сме получи като средства от бюджета на Европейски Съюз 2,35 милиарда евро. Сметката демонстрира, че вземаме 5 пъти повече пари от Европейски Съюз, в сравнение с даваме . Специално за България също взема много от еврофондовете - , което ни слага на 8 място в Европейски Съюз. Номер едно е Португалия - 84,20% еврофинансиране!
Най-голяма е вноската на Германия – 19% от целия бюджет (35 милиарда евро), като Берлин е подготвен да добави още средства. Вноската на Англия, която е третата най-голяма в Европейски Съюз, обаче отпада – т.е. 12 милиарда евро.
Като действителна стойност многогодишната бюджетна рамка (2021 – 2027) ще е по-голяма от сегашната – 1,28 трилиона евро, а от 2014 до 2020 бюджетът е 1,09 трилиона евро . Но според оповестеното от еврокомисаря по бюджетните въпроси Гюнтер Йотингер пред Европейския парламент, Брюксел предлага редуциране на средствата за кохезионната политика със 7% , а за Общата селскостопанска политика (ОСП) – с 5% . За директните заплащания пък се предлага понижение на парите с 4% . Всичко това към този момент е единствено предложение и занапред би трябвало да бъде обезпечено единодушието на Европейския парламент (ЕП) и Европейския съвет, като най-малко към този момент Екологичен потенциал даде индикация за поддръжка, само че Съветът т.е. обособените страни-членки надали толкоз елементарно ще бъдат уверени. Отделно стои въпросът със средствата за нови политики на Европейски Съюз – такива, каквито до момента не бяха планувани, като да вземем за пример миграцията, общата защита и защитата на външните граници на Европейски Съюз. А съгласно Йотингер, на Германия може би ще ѝ се наложи да дава още 11-12 милиарда евро в бюджета на Европейски Съюз.
Върховенство на правото
" Може би това е вероятният компромис – опазване на парите, само че по-строг надзор по какъв начин се харчат и по какъв начин се вършат промените. Схемата " пари против промени " е потвърдена ", разяснява пред bTV икономистът Георги Ангелов, визирайки и обстоятелството, че ще има ограничавания при отпущането на еврофондове за държави-членки, в които .
Всъщност , отвън седемгодишната бюджетна рамка, като квалифицирано болшинство – най-малко 55% от страните-членки, само че представляващи най-малко 65% от популацията на Европейски Съюз. Ако това бъде утвърдено, , като описаното нагоре в текста.
Извън България, за която към момента Брюксел не се сеща, най-големи проблеми във връзка с върховенството на правото се чакат за и . Замисълът е в случай че страна от Европейски Съюз не извършва главните критерии за правова страна - да вземем за пример, правилото за самостоятелност на правосъдната система, то да има орязване на еврофондове, освен това вероятно единствено с решение на Европейската комисия. В Полша 60% от обществените вложения са от еврофондове, а в Унгария – 55 на 100 .
Полша, Унгария и Гърция се обрисуват като най-големите съперници на понижението на парите по ОСП, като към този момент има поръчки за обсада на многогодишната финансова рамка в това отношение, разяснява Deutsche Welle.
Въпреки другите позиции на страните, Гюнтер Йотингер има намерение оптимално бързо да одобри новия 7-годишния финансов проект. Настоящият бюджет на Европейски Съюз беше координиран 2 години. Сега комисарят по бюджета желае да направи това за година, т.е. преди изборите за Европейски парламент през юни 2019 година. Това се обрисува като извънредно комплицирана задача, откакто Холандия, Австрия, Дания и Швеция към този момент се оповестиха срещу това да дават още пари за общия европейски бюджет.
Интересен миг в новата бюджетна рамка е предлагането на Брюксел да се отделят средства за промотиране на европейските полезности – да вземем за пример културното и лингвистично разнообразие.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР