Обявеното в края на август от премиера Борисов намерение Военно-промишленият

...
Обявеното в края на август от премиера Борисов намерение Военно-промишленият
Коментари Харесай

Правителството с първи стъпки за премахване на посредниците при оръжейните сделки на държавата

Обявеното в края на август от премиера Борисов желание Военно-промишленият комплекс да работи без частни медиатори при оръжейните покупко-продажби, към този момент дава резултат, като досегашното източване на държавните предприятия, посредством стоящи на входа и на изхода фирми-фактуристи, без личен състав и без индустриален потенциал, само че с „ верни “ контакти, позволяващи им източване на милиони от ресурса на страната, е на път да бъде прекъснато, разяснява " Труд ".

По информации от сръбските медии, във вторник в Белград са били извършени ползотворни срещи на икономическия министър Емил Караниколов, с министри от кабинета на сръбския министър председател Ана Бърнабич, в това число и с министъра на защитата Александър Вулин.

На срещите е било контрактувано развиване на двустранните връзки в региона на военно-икономическото съдействие, в това число са били основани предпоставки за пряк контакт и бъдещи търговски връзки сред най-големия български производител на военна продукция – ВМЗ-Сопот, със сръбското дружество производител на барути „ Милан Благоевич “ в град Лучани.

Новината е от изключително значение за ВМЗ-Сопот, защото към сегашния миг на входа на военния цех е застанала компанията „ Емко “ на скандалния оръжеен търговец Емилиян Гебрев, която е главен снабдител на барут. По този метод една частна компания на процедура е в положение да управлява както производството на военна продукция, по този начин и самото дружество, защото по сведения от работещи във ВМЗ, Гебрев на няколко пъти към този момент е преустановявал доставките, което несъмнено неизбежно води и до затрудняване на индустриалния развой.

Сега тази скица, работила с години в сопотското сдружение в ущърб на страната, най-сетне е на път да бъде прекратена, като ВМЗ ще може да договаря непосредствено със сръбския производител доставка на барут, освен това на доста по-изгодни цени.

Постигнатото от министър Караниколов явно се приема за триумф и от служащите във ВМЗ, тъй като в преднамерено публикувано послание синдикалните водачи на КНСБ и КТ „ Подкрепа “ в предприятието, приветстваха напъните на държавното управление да се оправи с казуса „ медиатори “.

Според профсъюзните водачи това ще докара до повишение равнището на облага в сдружението, която след това ще се реинвестира за реализиране на по-добри, здравословни и безвредни условия на труд, асимилиране на нови артикули с по-висока добавена стойност, по-силна обществена политика и отговорност към целия личен състав на предприятието.

Участието на „ Емко “ на входа и на изхода на държавни оръжейни сдружения обаче не се изчерпва единствено с ВМЗ-Сопот. Така да вземем за пример, с помощта на връзките си с някогашните шефове на „ Кинтекс “ Досков и Салджийски Гебрев си е осигурявал най-хубавите оръжейни поръчки и покупко-продажби, в това число и договорка посредством „ Кинтекс “ с държавното управление на Индия за доставка на ракетни снаряди и други муниции за колосалната сума от 250 млн. $.

По този метод, макар, че страната може сама да създава тази продукция посредством ВМЗ-Сопот, „ Емко “ е било единственото сдружение на което е препоръчано да се включи в контракта и да обезпечи доставката на боеприпасите, като ВМЗ- Сопот даже не е било поканено да даде офертата си. Което несъмнено непосредствено е ощетило бюджета с десетки милиони долари, за сметка на обогатяването на една частна компания.

И всичко това е осъществено макар обществено коментирания факт, че „ Емко “ действително не може да създаде тези муниции, а само изкупува остарели такива, в това число от чужбина, които рециклира в халетата си и показва за нови. По информация на „ Труд “ заради несъблюдение и на тези доставки от страна на „ Емко “, което съществено е заплашило целия контракт с Индия, „ Кинтекс “ към този момент е развалило договорните си връзки с Гебрев и е сключило ново съглашение, този път с ВМЗ-Сопот, което ще разреши, както приходите да останат напълно в страната, по този начин и да се отстрани зависимостта от частни ползи при оръжейните доставки за Индия.

Припомняме, че Междуведомственият съвет по отбранителна промишленост и сигурност на доставките лиши лиценза на „ Емко “ за търговия с военна продукция, заради позволени груби нарушавания на разпоредбите за предпазване на продукцията, което е причина за произшествия, каквито имаше към този момент неколкократно в сходни частни компании, за жалост и с многочислени човешки жертви.

Несъмнено премахването на по-голямата част от медиаторите при държавните покупко-продажби с оръжие, ще има удобен резултат, доколкото до момента страната безпричинно се е лишавала от стотици милиони долари за сметка на реципрочното замогване на хора като Емилиян Гебрев, което е ощетявало както бюджета, по този начин и самите служащи в държавния Военно-промишлен комплекс.

От друга страна, обезпечаването от държавното управление на директни контакти сред държавните предприятия и потребителите в чужбина на българска военна продукция – за които марките „ Кинтекс “ и „ ВМЗ “ са наложени от десетилетия и значат доверие и качество, сигурно ще докара и до растеж на този бранш от стопанската система. Разбира се и това деяние на държавното управление неизбежно ще срещне съответния отпор в медиите на подсъдимите олигарси Иво Прокопиев и Огнян Донев, за които идеите на държавното управление в отбрана на публичния интерес, са единствено мотив за нова офанзива за легитимиране на дейностите на хора като Цветан Василев и Емилиян Гебрев - понастоящем и двамата обвинени от прокуратурата за осъществени закононарушения.

Припомняме, че дейностите на Гебрев, които породиха съответното следствие от страна на правораздавателните органи, бяха свързани с опита на оръжейният медиатор да придобие контрола върху друго значимо дружество от ВПК – „ Дунарит “, посредством нелегално прекачване на запорираните от КОНПИ и Национална агенция за приходите акции от капитала му в интерес на „ Емко “, а напъните на страната да позволи зародилата рецесия, които не престават и до момента, бяха обект на искрено манипулативно и пристрастно отразяване в медиите на Прокопиев и Донев.

За които явно незаконното придобиване на дружество, не е нещо нелегално. Така или другояче, в случай че кабинетът Борисов и министърът на стопанската система Караниколов съумеят фактически в желанията си да изчистят този бранш на стопанската система от забогатели на ръба на закона, или оттатък него, „ фактуристи “, обществото няма по какъв начин да не оцени тези старания.

А времето е посочило, че „ нуждата “ да има частни медиатори в държавния интерес, които да са на входа и на изхода на държавните предприятия и да покачват по този метод цената на стоките и услугите, за сметка на личното си изобилно замогване, е нещо, което мъчно би се обяснило на елементарния поданик. Който е заставен ежедневно да заплаща от джоба си, както нарасналата цена на газта и електрическата енергия, по този начин и цената на всеки различен артикул от бита, в който е калкулирано това „ ходатайство “. Докато комисионери като Сашо Дончев или Емилиян Гебрев осребряват в своя изгода, и то без никакви старания, полагащите се другояче на държавния бюджет доходи.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР