Обявените 5 000 000 лв. увеличение на бюджета на Министерство

...
Обявените 5 000 000 лв. увеличение на бюджета на Министерство
Коментари Харесай

Позиция на независимия културен сектор по повод пресконференция на министър Банов на 11 май

Обявените 5 000 000 лева нарастване на бюджета на Министерство на културата в поддръжка на самостоятелния бранш са исторически триумф за актуалната културна сцена в България и огромна крачка за развиване на културните политики в страната. Това се показва в позиция на самостоятелния културен бранш във връзка конференция на министър Боил Банов  Боил Банов Боил Банов е министър на културата. Роден е на 26 май 1971 година в София. Завършва „ Режисура за от 11 май.

Ето и цялата позиция:

"На 11 май се организира конференция, на която министърът на културата Боил Банов  Боил Банов Боил Банов е министър на културата. Роден е на 26 май 1971 година в София. Завършва „ Режисура за разгласи 5 000 000 лева спомагателни средства за просвета. Средствата ще бъдат отпуснати по разнообразни стратегии, които да оказват помощ на организациите в самостоятелния бранш да преминат през рецесията, подбудена от ковид пандемията, изключителното състояние и възбраната за осъществяване на събития. Новината за това пристигна след два месеца на натоварен разговор на представители от всички сфери на самостоятелния бранш с министъра на културата.

Държавата отпуска пет милиона лв. за културата

Радваме се, че беше реализирано схващане за потребностите на артистите и организациите и секторът бе разпознат като скъп участник в културния живот в страната, който би трябвало да бъде равнопоставен на държавния бранш съгласно европейския принцип и записаното в Закона за протекция и развиване на просвета в България. Надяваме се, това да поставя единствено началото на стратегическа и добре премислена културна политика, която да работи за действителното равнене на двете сфери и да даде опция за тяхното развиване.

Направени са значими крачки към това, като наред с увеличението на бюджетите по стратегиите до половин милион за всяка от тях, бяха оповестени обособени стратегии за Театър, Музика, Танц, както и нова стратегия за Визуални изкуства. Споменаването на подценени досега изкуства като цирка, както и фокусът върху актуалната просвета са пробив в мисленето за изкуствата и културата, за който се работи от години.

Огромна крачка съставлява и оповестяването на обособена структурна стратегия, която да поддържа самостоятелни организации и пространства с бюджет 1 500 000 лева Липсата на подобен финансов инструмент в последните 30 години основава изключителна нестабилност за организациите, като непрекъснато слага ограничавания пред тяхното развиване и мащаба им на активност, а в актуалната обстановка ги изправя и пред действителната заплаха от банкрут, сигнализират културните дейци.

Изключително значимо е и основаването на стратегия за дофинансиране на към този момент спечелили планове по програмата „ Творческа Европа “. Вярваме, че положителното начало е положено и с това е премината историческа граница в мисленето за културните политики в страната. Защото без дълготраен ангажимент, по- цялостни промени и продължение на започнатото, актуалната поддръжка би била единствено краткотрайна инжекция в културния живот на България.

Следващата среща за договаряния с Министерство на културата е на 14 май. На нея ще напомним, че изчислените до юли загуби на самостоятелния бранш възлизат на над 15 000 000 лева съгласно представително проучване, систематизирано от други Нели Стоева – учител в Софийски университет и специалист за културни политики. Ще продължи разискването на дилемите на към този момент основаните работни групи за указател на свободните актьори и организации, както и за формулирането на правила за присъединяване в структурната поддръжка. Ще се слагат въпросите за стратегиите, които финансират фестивали.

Мария Габриел разкри в изявление за Le Figaro коя сфера играе основна роля за излаз от рецесията с ковид

Не на последно място ще обсъдим и въпроса за включването на културата в оперативните стратегии на България, финансирани от Европейската комисия. Ще желаяме и специфична среща с вицепремиера Томислав Дончев  Томислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместител. Това бе разисквано и на към този момент извършена среща на договарящия екип от самостоятелния бранш с комисаря Мария Габриел  Мария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 година в Гоце Делчев. През 1997 година приключва Езикова, на която постигнахме разбирането за значимостта на бранша и нуждата от неговото стимулиране и развиване ", показват артистите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР