Обяснението на проблема идва от една теория, която съчетава компютърните

...
Обяснението на проблема идва от една теория, която съчетава компютърните
Коментари Харесай

Виртуалната реалност убягва от човешкото възприятие

Обяснението на казуса идва от една доктрина, която съчетава компютърните науки и логиката на психиката

Разбирането за това по какъв начин хората интегрират информацията от своите сетива е от решаващо значение за дълготрайния триумф на VR

Виртуалната действителност от дълго време към този момент не се лимитира единствено до развлекателния свят. VR приложения работят и в други практични области – да вземем за пример продажбите на недвижими парцели, ремонтите на самолетни мотори, та дори и модата – хедсети разрешат на хората да „ опитат “ на най-новите фешън трендове от уюта на своя дом. Но технологията към момента се мъчи да се оправи с казуса с човешкото усещане – и по този начин и не съумява.

Факт е, че технологията на виртуалната действителност не смогва да се впише сполучливо в човешките усещания. Учените назовават това „ да желира “ – термин, употребен за разказване на процеса, по който получаваме информацията от света и посредством нея построяваме разбирането си за него. Нашите усещания за околната действителност са това, на което основаваме своите решения, и което дефинира нашето възприятие за наличие в дадена среда.

Обяснението за казуса идва от една доктрина, която съчетава компютърните науки и логиката на психиката. Хората възприемат информацията за околната среда посредством всичките си сетива по едно и също време. В мозъка тези сигнали се интегрират. Това образува нашето схващане за обкръжаващата ни среда. Мозъкът комбинира сензорната информация по най-благоприятен метод. Всяко осезание способства за оценката на околната среда в друга степен.

Да си представим човек, който върви през нощта по тиха локална алея. Той вижда сянка в далечината. Долавя далечното отекване на стъпки. Човекът не може да е сигурен за това, което вижда, заради „ шума “ в сигнала (тъй като е тъмно). След като зрителният сигнал е „ зашумен “, неразбираем, индивидът разчита на слуха, с цел да се ориентира, тъй като в тишината звукът е по-надежден сигнал.
още по тематиката
В последна сметка сигналите от човешките очи и уши се съчетават в мозъка, с цел да дадат оптимална оценка на обстановката – „ някъде по средата “. Именно това комбиниране на сигналите от другите сетива би трябвало да се има поради, когато се създават VR приложения. Многообразието от сигнали – облиците, звуците, топлината, докосването, миризмите – би трябвало да е налице и добре синхронизирано. Това прави и хардуера много по-сложен.

Правилното комбиниране обаче е от сериозно значение за триумфа на виртуалната действителност и за приложенията й, отбелязва phys.org. В неотдавна извършени опити учени от Университета „ Бат “ са приложили комбинираното влияние върху няколко сетива за решение на задача, в която хората трябвало да преценяват разстояние в дадена конюнктура – посредством потребление на VR хедсети.

„ Един симулатор за шофиране, да вземем за пример, на който хората се учат, може да ги накара да „ съкратят “ дистанциите във виртуалната действителност “, изясняват учените. Ако сходно деформиране възникне в образователна среда, последствията биха могли да са съществени. „ Рисковите фактори на действителния свят биха могли да имат голямо значение “, предизвестяват откривателите.

Разбирането за това по какъв начин хората интегрират информацията от своите сетива е от решаващо значение за дълготрайния триумф на VR, тъй като виртуалната действителност надалеч не е единствено образна. Виртуалната действителност би трябвало да е мултисензорна среда. По-доброто познаване на човешките сетива и усещане е основно за това разработчиците да съумеят да основат „ всепоглъщащо “ VR прекарване.

Простичко казано, не става въпрос за делене на всеки сигнал от „ шума “; става въпрос за възпроизвеждане на всички сигнали – зра всички сетива, дружно с шума – с цел да може виртуалната действителност да пресъздаде същинската действителност и VR приложенията да отидат оттатък границите на развлекателния свят.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР