Обвинител №1 обясни пред младежите, че често у хората остава

...
Обвинител №1 обясни пред младежите, че често у хората остава
Коментари Харесай

Иван Гешев към ученици в Силистра: Знаете ли правата си, ще можете да се защитите

Обвинител №1 изясни пред младежите, че постоянно у хората остава усещането, че прокуратурата се занимава „ с всичко - от раждаемостта до реколтата “

„ Вие сте младежите и в случай че желаете, може да измененията себе си и страната си “, обърна се основният прокурор Иван Гешев към възпитаници от Езикова гимназия „ Пейо Яворов “ в Силистра на следващата среща в границите на самодейността на Асоциацията на прокурорите в България (АПБ) и Камарата на следователите - „ Правосъдие в бъдещето - прокурори и възпитаници приказват за право “. Тя се организира на 29.11.2022 година и на нея той беседва с над 50 девойки и момчета от 12-и клас на езиковата гимназия, събщиха от пресцентъра на АПБ.

„ Ако не познавате правата и отговорностите си, няма да можете да се отбраните. Всичко ще свърши сега, в който ви кажат „ не ни занимавайте “, акцентира Иван Гешев. Той им описа историята на 16-годишен юноша, който събрал 1600 лева, с цел да купи подарък на майка си за Коледа. За злощастие обаче не получил това, което чака.

„ Превел е парите на компания, която се оказала в престъпния набор. И парите ги няма, и уредите - също. Отишъл в локалната полиция. От полицията му споделили: Не ни занимавайте с нелепости “, описа пред учениците Иван Гешев. 16-годишният споделил за случая с прокурорка след една от срещите на Иван Гешев с възпитаници от страната. Започнала инспекция по сигнал, входиран в прокуратурата, и за благополучие се стигнало до щастлива развръзка.
„ Колегите са упълномощили (действия) на Министерство на вътрешните работи, те са си свършили работата, намерили са причинителите и най-хубавото е, че са върнали парите на момчето “, сподели основният прокурор.

Той изясни, че постоянно у хората остава усещането, че прокуратурата се занимава „ с всичко - от раждаемостта до реколтата “. „ Истината е, че прокуратурата се занимава с доста стеснен сегмент, с 10% от проблемите в правосъдната система - така наречен закононарушения от общ темперамент. В останалите 90% има единствено арбитър, прокурор не взе участие “, посочи Иван Гешев.

Една от тематиките на диалога с учениците бяха зачестилите тежки произшествия по пътищата на страната. „ Това, което би трябвало да се направи за понижаване на пътнотранспортните катастрофи, зависи от страната, от институциите и от всички нас - българските жители. Ако няма цивилен напън, няма да има и смяна “, сподели основният прокурор. Той изясни, че в тази сфера има работещи модели в Съединени американски щати и в Европа. „ В Съединени американски щати, да вземем за пример, плащаш 150-200 $ гражданска отговорност на месец. Ако си млад водач, плащаш повече, тъй като си рисков “, изясни основният прокурор и даде съответни образци от практиката. Припомни, че от 2 години прокуратурата предлага промени в законодателството за по-ефективно противопоставяне на закононарушенията по превоза.

„ Пияните и дрогирани водачи са голям проблем и един от методите за ограничението им е - в случай че те задържат пийнал или дрогиран, да ти вземат колата. Трябва да си признаем, че в България най-ефективни са имуществените наказания - като ти бръкнат в джоба, всичко се трансформира “, разясни основният прокурор.

Иван Гешев описа на учениците какви са компликациите пред следователя и пред прокурора и каква е разликата в работата им. Той посочи, че единият риск е да се изкушиш да подходиш официално към хората, да не усещаш изобщо човешката болежка. „ Вторият риск е прекомерно доста да усещаш човешката болежка. Тогава някои хора напущат, просто не устоят. Трябва да има баланс сред двете, с цел да работиш тази работа. Вярвайте ми, тя не е доста приятна, само че е потребна, когато работиш за хората “, сподели Иван Гешев.

След диалога учениците пробваха прокурорски тоги и се снимаха с тях за спомен.

Кампанията на АПБ и КСБ продължава със срещи с възпитаници в разнообразни градове в цялата страна.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР