Обвиненият за убийството на жена си във Варненско ще остане

...
Обвиненият за убийството на жена си във Варненско ще остане
Коментари Харесай

Мъж, убил жена си във варненско село, остава в ареста

Обвиненият за убийството на жена си във Варненско ще остане в ареста, удостовери Апелативният съд.

Варненският съд отхвърли да почете жалбата на отбраната на обвинявания в убийството на съжителката си в село Бозвелийско против задържането му под стража. Анализът на цялостния размер данни и доказателства по делото удостоверява извода, че законосъобразна е точно най-тежката мярка за неотклонение .

Юлиян С. е обвинен за това, че е умъртвил дамата, с която съжителства, по изключително непосилен метод и с особена свирепост. Както е известно, след подадения сигнал за побой на тел. 112, пристигналите на място екипи на Бърза помощ и полицията открили гибелта на дамата. По тялото й са били открити голям брой контузии. 37-годишният мъж е бил осъждан , само че поради настъпилата реабилитация, се смята от закона за неосъждан.

Адвокатът на арестувания изрази противоречие със заключението на Окръжния съд, че от предходните осъждания могат да се черпят характеристични данни за дееца , които да се вземат поради и при установяване на мярката за неотклонение. Защитата оспори доводите в поддръжка на заплахите от укриване и осъществяване на закононарушение при по-лека мярка. Допълнителният разпит на двама очевидци удостоверява, че след действието обвиненият е имал повече от час да се укрие, само че не го е сторил. Сам се е обадил на тел. 112 и се е предал, сподели процесуалният представител. Юлиян С. изиска да бъде под домакински арест, с цел да се грижи за децата си.

За представителя на Апелативната прокуратура това изказване е единствено проформа, защото обвиненият не е полагал грижи нито за тях, нито за жена си, което е видно от разпитите на очевидци . Има благоприятни условия за съответни грижи за децата, в това число с ограничения от страна на Агенцията за обществено подкрепяне и Агенцията за протекция на детето. Освен това Юлиян С. е нанесъл удари на най-голямото дете. Извършил е убийството в наличието на децата . Изключителни са породените на майка им контузии, поради броя и интензитета на нанесените й удари. Има данни, че той редовно е тормозел и малтретирал фамилията си. Събират се доказателства и в поддръжка на обвиняване за осъществяване на убийството в изискванията на домашно принуждение .

Апелативният съд одобри за безспорна съпричастността на обвинения към закононарушението, за което е притеглен към наказателна отговорност. В тази тенденция са събраните гласни и материални доказателства. Всички те обективират съществуването на обосновано съмнение за авторството на действието. Безспорни са и другите две предпоставки за задържане под стража: действителна заплаха от укриване и осъществяване на закононарушение .

Характеристиката на обвинения го обрисува като нападателен, експлозивен човек, злоупотребяващ с алкохол. Преди закононарушението е използвал както алкохол, по този начин и опиати. Високата персонална заплаха на арестувания, съчетана с публичната заплаха на действието – в това число проявената експанзия, надхвърляща нормалните граници – обосновават риска от осъществяване на закононарушение. Опасността от укриване е обвързвана с пребиваването и трайно открития живот на обвинения в друга страна. По-лека мярка за неотклонение не би могла да се обоснове с това, че Юлиян С. е единственият жив родител на трите малолетни деца . Още повече че умъртвяването на майка им е станало в тяхно наличие.

Въззивният правосъден състав реши, че реабилитацията не въздейства върху извода за персоналната заплаха на обвинения. Наличието на трите законови предпоставки за установяване на най-тежката мярка за процесуална насила даде съображение на Варненския апелативен съд удостовери задържането под стража на Юлиян С. , упрекнат за убийството на жена си с особена свирепост и по изключително непосилен за нея метод.

Определението на въззивната инстанция е дефинитивно .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР