Обвинения, че български политици работят в интерес на Кремъл и

...
Обвинения, че български политици работят в интерес на Кремъл и
Коментари Харесай

Проф. Тагарев: БСП и Нинова работят за Кремъл

Обвинения, че български политици работят в полза на Кремъл и популяризират операции насочи тази заран министърът на защитата Тодор Тагарев. Руските сътрудници в политиката са повече от една партия, стана ясно от думите му по NOVA. 
 
Рефренът, че ще изпращаме бойци в Украйна се популяризира от хора, които работят за Кремъл. И за жалост се включват и представители на политически партии и то не една. Включително този въпрос ми беше заложен на съвещание на парламентарната комисия по защита, разяснява военният министър. Той акцентира, че не може да работи отвън решението на Народното събрание, което планува образование на украински военнослужещи, само че не на територията на Украйна.
 
Едните, които питаха бяха Българска социалистическа партия и то използваха термина " жива мощ ", чиято цел е да плаши хората. И същият термин по-късно бе употребен от госпожа Корнелия Нинова в телевизионно изявление, обясни Тагарев.
 
Вторият пакет оръжейна помощ за Украйна е съпоставим с този, изпратен от служебното държавно управление. Като стойност ще е малко по-голяма като размер съгласно специалистите. Изпращаме основно остарели въоръжения, които след няколко години им изтича ресурсът.
 
Това обясни министърът на защитата Тодор Тагарев във връзка взетото от държавното управление решение за нов пакет помощ към Украйна. Списъкът остава конфиденциален, само че включва снаряди, муниции и някои системи, обясни той.
 
За България е значимо да се включи в самодейността на Европейски Съюз за произвеждане на 155-милиметрови снаряди, тъй като скоро и България ще мине на този стандарт и ще би трябвало да купуваме извън, сподели още министърът на защитата. Той подлага на критика служебното държавно управление, че не се е присъединило в самодейността на Европейски Съюз за 1 милион снаряда, която ще ни обезпечи такава инвестиция във военните фабрики.
 
Русия се пробва да си припише авторство за взривения оръжеен склад в Карнобат като твърди, че е партизанска акция, оповести още Тагарев. Все още България няма доказателства за наличие на съветски сътрудници при гърмежите на оръжейни хранилища.
 
Няма логичен доводи, че помощта за Украйна ще ни въвлече във война, разяснява министърът тезите на президента Румен Радев против оказването на директна военна помощ за Киев. Помощта за Украйна понижава риска за страните от НАТО в дълготраен проект, безапелационен бе Тагарев.
 
В Брюксел към този момент не се разясняват триъгълни покупко-продажби, при които България би могла да даде свое остаряло оръжие на Украйна и да получи ново от съдружници в НАТО. Новият фокус е даването на Киев на самолети F-16 и ремонта на бронетанкова техника, разяснява Тагарев опцията за така наречен триъгълни покупко-продажби.
 
Все отново има интерес към наши оръжейни системи и е допустимо да получил ново оръжие, само че в случай че предоставим съществени бойни платформи - самолети, танкове, зенитно-ракетни комплекси, добави министърът на защитата.
 
България не е най-слабото звено на НАТО, има много съдружници, които изобщо не разполагат с бойна авиация, сподели още Тодор Тагарев. Той изрази терзания, че България може да се окаже неподготвена да получи самолетите F-16 през 2025 година поради закъснение в построяването на инфраструктурата.
 
Не е почнала и подготовката на инженерно-техническия състав, оповести министърът на защитата. Ако имаме построена инфраструктура, имаме готови екипажи и техници за няколко месеца след идването на F-16 ще можем да носим бойно дежурство с тях, уверен е Тагарев.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР