Обвързването на плана за възстановяване с дипломатическата криза с Република

...
Обвързването на плана за възстановяване с дипломатическата криза с Република
Коментари Харесай

Радан Кънев: Няма обвързване на Плана за възстановяване с позицията ни за РСМ

Обвързването на проекта за възобновяване с дипломатическата рецесия с Република Северна Македония е парадокс, такова нещо не може да има. Планът е привързан с върховенството на закона и положението на българското правораздаване. Това разяснява в студиото на " Денят стартира " евродепутатът Радан Кънев.

" Нека да гледаме къде е действителният проблем, тъй като без промяна в правораздаването пари по проекта за възобновяване няма да има ", сподели Радан Кънев.

Колкото до двустранните ни връзки с РСМ, Кънев съобщи:

" Тук не става дума за отстъпки от едната или другата страна. Става дума за намиране на общо решение. България има явен консенсус, че не можем да поносим тази враждебна антибългарска акция от страна, която договаря с нас за участие в Европейски Съюз ", разясни Кънев.



Той добави, че 25 европейски страни към този момент влагат пари от Плановете за възобновяване, а нашият още не е утвърден. Препоръките на Европейска комисия

" Препоръките на Европейска комисия, поради които проектът е върнат и явно и финансирането ще се забави са в две направления - във връзка с декарбонизацията на българската енергетика, т.е. реализирането на енергийния преход от въглищна към чиста сила, от скъпа към евтина и самостоятелна сила, и безконечната тематика за правосъдната промяна ", сподели Радан Кънев.

Според него две български държавни управления най-малкото до момента - постоянно и служебно, се пробват да не видят нужните решения в българската енергетика. Той акцентира нуждата от ускоряването на поетапното изваждане от употреба на въглищата. Според него страната ни има потребност от " съществено държавно управление, което познава проблемите, и да договаря с Европейска комисия, с цел да направи явен график за декарбонизацията на нашата енергетика ".

" Ние имаме потребност от държавно управление, което не просто да ни помогне да преплуваме реката през зимата. На нас ни би трябвало устойчиво и самоуверено държавно управление, което да гледа напред към бъдещето, тъй като там има доста съществени закани, само че и благоприятни условия ", разяснява още Радев.

Целия диалог може да гледате във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР