Обучението по хуманитарни науки - по български език, история, география,

...
Обучението по хуманитарни науки - по български език, история, география,
Коментари Харесай

Министър Пенов отбеляза 75 години от създаването на българското държавно училище в Прага

Обучението по филантропични науки - по български език, история, география, би трябвало да става в новаторска среда, със модерни технологии, както е и по естествени науки в STEM центрове. Младите хора би трябвало да знаят българския език и история, да познават българските създатели и географията. Само по този начин ще могат да живеят дружно и да споделят полезности.

Това показа министърът на образованието и науката проф. с учителите в българското държавно приблизително учебно заведение „ Д-р Петър Берон “ в Прага, което празнува своя 75-годишен празник, оповестиха от пресцентъра на МОН. 

„ Историците споделят, че едно потомство е 25 години. Вече три генерации българи поддържат българския дух в нашето учебно заведение, основано, с цел да се резервира българската национална еднаквост, с цел да се резервира българското съзнание. Всички, които са били в това учебно заведение са отдали своите сърца, своите познания, с цел да обучат последващи генерации деца, които да популяризират българското самочувствие по света “, съобщи в приветствието си министърът по време на тържеството за юбилея. Той означи, че в учебното заведение са подготвени към 6000 деца и всички тези ученици няма да не помнят къде са срещали за първи път с буквите, къде са положили първите изпити. 



Училището в Прага приготвя деца от I до XII клас. Те учат по българските образователни стратегии, поставят и всички национални външни оценения и държавни зрелостни изпити. През тази година в Прага се образоват 126 възпитаници от 20 учители. За най-малките възпитаници, учебното заведение предлага и следобедни занимания в целодневна организация.

В учебното заведение действат клубове „ Аз и светът към мен “, „ Посланици на природата “ и „ Музиката – минало, настояще и бъдеще “. С поддръжка по Националната стратегия „ Роден език и просвета зад граници “ се организират заниманията на учебния хор „ Лира “ и театралното студио „ Златното ключе “. По Национална стратегия „ Заедно в изкуствата и спорта “ е образувана вокално-инструментална група, закупени са музикални принадлежности, вършат се нови аранжименти на известни български песни. Вече трета година работят по Национален парк „ Иновации в деяние “ - възпитаници и педагози от Чехия пътуват до България, с цел да обменят опит с новаторски учебни заведения. Училището е финансирано и по Национален парк „ Осигуряване на модерна, сигурна и налична просветителна среда “. 



В Чешката република има и две български неделни учебни заведения – в Прага и в Бърно. Те получават финансова поддръжка от България посредством програмата „ Роден език и просвета зад граница “.  В Прага министърът беседва с учителите за новите благоприятни условия, които ще имат по националните стратегии за развиване на образованието.

" Неразказаните истории на българите " и " България – просветителни направления " са две стратегии, ориентирани и към учебните заведения ни в чужбина, както и към общностите ни зад граница въобще. Целта е да могат да се опишат родовите истории, свързани със страната, в която живеят сънародниците ни, както и българските следи от историята ни ", съобщи Наталия Михалевска, шеф на Дирекция " Образование на българите зад граници и учебна мрежа " в МОН. 



По думите ѝ с двете нови стратегии може да се съкрати връзката с България, чувството за татковина, за любов към България. " България – просветителни направления " е стратегия, която ще даде опция да се видят повече деца или преподаватели, стъпили в чужбина. За задачата са определени 100 обекта в България, които да бъдат посещавани.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР