Обтегнатите отношения между управляващата коалиция и президента Румен Радев проличаха

...
Обтегнатите отношения между управляващата коалиция и президента Румен Радев проличаха
Коментари Харесай

ПП и БСП отказаха да разговарят с Радев за правителство

Обтегнатите връзки сред ръководещата коалиция и президента Румен Радев проличаха през днешния ден, когато президентът разгласи съвещания с парламентарните обединения за сформиране на ново държавно управление. Политическа партия и Българска социалистическа партия поредно отхвърлиха да пратят представители на „ Дондуков ” 2.

Формалният претекст, който акцентираха, беше това, че сега се занимават със незабавната работа по актуализацията на бюджета. Твърде евентуално е обаче обтегнатите им връзки с Радев напоследък също да са изиграли роля за отхвърли.

 

СТУДЕН ДУШ

По същото време, за което Радев беше определил консултациите, в Народното събрание заседаваше комисията по бюджет и финанси по отношение на второто четене на актуализацията на държавния бюджет. За вторник пък е планувано изключително съвещание на Народното събрание, на което да се прегледат и гласоподават бюджетните промени, засягащи държавното публично обезпечаване и здравната каса. В сряда, на постоянното съвещание на Народното събрание, ще се приемат поправките в държавния бюджет в пленарната зала. Към това от " Промяната " посочиха и други задължения, които не им разрешават да отидат при президента - Национален съвет на групировката в понеделник и съвещания с съдружните им сътрудници във вторник.

Затова от Политическа партия чакат Радев да насрочи друга дата. Всичките им съображения демонстрират, че депутатите на групировката ще са подготвени да отидат при президента най-рано в четвъртък - в случай че Народното събрание е завършил с бюджетите до тогава.

От " Дондуков " 2 разясниха сбито, че са получили известие от Политическа партия, с което са били осведомени за " неспособност " представители на групировката да вземат участие в консултациите в авансово заложеното им време. Затова следва да бъде избран различен ден, в който да се организира отсрочената среща.

Малко по-късно социалистите също поляха президента със леден душ. В специфична позиция от " Позитано " 20 оповестиха, че сега им е по-голям бюджетът. " Ще участваме в съвещания в различен ден, когато сме сигурни, че сме обезпечили фамилиите и стопанската система за идващите месеци ", оповестиха депутатите от Българска социалистическа партия.

 

ГЕРБ-СДС: ПРЕЗИДЕНТЪТ ДА РЕШИ

На президента Румен Радев са подготвени да трансферират отговорността за страната някогашните ръководещи от ГЕРБ-СДС. Това беше явно от диалога, който представители на групировката организираха с президента на консултациите. За разлика от различен път, в този момент срещата сред Радев и някогашните ръководещи протече извънредно умерено, а тонът й беше съвсем привлекателен.

Десислава Атанасова – лидерът на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, повтори пред Радев, че в случай че мандатът за сформиране на държавно управление стигне при тях, те ще му го върнат допустимо най-бързо. Целта, както обясни Атанасова, е президентът да стигне до третия мандат. Тогава той разполага със свободата да избере на коя парламентарна групировка да го връчи. Така хората на Бойко Борисов на процедура оставят основно управническо решение на политика, който считат за един от най-върлите си врагове.

Радев се поинтересува от преценката на ГЕРБ-СДС дали е допустимо да се сформира ново управническо болшинство в сегашния парламент, което да поддържа едно ново държавно управление. „ Потенциал за кардинална коалиция няма. За безпринципна евентуално има доста. Аз обаче надълбоко нямам доверие сходно ръководство да бъде стабилно и да бъде възприето добре от българското общество ”, изрично отсече депутатът от групировката и някогашен вицепремиер Томислав Дончев. Той определи оставката на кабинета " Петков " като естественото развиване на политическата рецесия в страната.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР