Обстоен план за промяна на управленския модел на София представи

...
Обстоен план за промяна на управленския модел на София представи
Коментари Харесай

С над 340 мерки Мая Манолова ще променя София

Обстоен проект за смяна на управническия модел на София показа претендентът за кмет на столицата Мая Манолова. В основата на програмата й са 23 ограничения, развити в 5 стълба: " София - светла, интелигентна и честна ", " София - чиста, уютна и зелена ", " София - комфортна и подредена ", София - с грижа за жителите " и " София - привлекателна и заможна ". Освен тях Манолова ще разчита на още над 340 ограничения.

Основните акценти в програмата са свързани с дигитализирането на общината, референдуми и публични поръчки на блокчейн платформа, жителите и медиите да участват на съвещанията на СОС и приемни на районните кметове. Манолова не планува нарастване на локалните налози, за сметка на това е заложила референдум за ориста на инсталацията за горене на боклуци и цялостна проверка на " Топлофикация " и всички общински сдружения.

Останалите задания са ориентирани към дотъкмяване на Околовръстния път и започване на вътрешни градски кръгове за разтоварване на трафика. Няма да има привилегии за гратис паркиране на висши общински чиновници, увери тя. Програмата включва създаване и ремонт на тротоари, паркинги в центъра, ясла и градина за всяко дете. Разписани са ограничения за чист въздух и възобновяване на фасадите на историческите здания в столицата.

В програмата на Манолова е залегнало и построяването на три нови трасета до метрото - до Околовръстния път в посока Божурище, до кв. " Слатина " и зала " Арена Армеец ", до Симеоновския въжен превоз и ИКЕА. Тя дава обещание и 5 нови трамвайни линии, бърза писта за стартъпи, възобновяване на лятната къпалня " Мария Луиза " в Борисовата градина, разделно събиране на отпадъците, ежедневен достъп до Витоша, прекъсване на презастрояването, изцяло развиване на северна София, 11 нови парка, София без външна страна и общински посоки за доктор експерт и проучвания в общинските здравни заведения за уязвимите групи.

Манолова съобщи, че за всички ограничения, дейности и решения, които предлага, ще отговоря персонално. Така ще променим досегашния модел за ръководство на столицата, няма да има кмет в сянка и ще си върнем похитения град, увери Манолова.

Бившият омбудсман желае да трансформира София в съвременна европейска столица - чиста, зелена и честна. Манолова упорства градът да бъде ръководен от жителите и с гласа на хората да бъдат взимани значимите решения. По думите й през днешния ден столицата диша мъчно и е време да си поеме въздух. Манолова даде обещание да вкара така наречен бял билет, с който жителите да пътуват изцяло гратис в дните с високо замърсяване на въздуха.

В управническата си стратегия Манолова планува още реорганизация на манастирите към София в така наречен Софийска Света гора, основаване на мобилна мултиезична апликация за историческите забележителности, културния плакат, заведенията за хранене и хотелите в столицата.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР