Общото събрание на "Сирма груп холдинг" гласува за изкупуването на

...
Общото събрание на "Сирма груп холдинг" гласува за изкупуването на
Коментари Харесай

Сирма груп ще направи най-голямото обратно изкупуване на собствени акции

Общото заседание на "Сирма груп холдинг " гласоподава за изкупуването на 19 млн. лични акции, или до 32% от капитала си. А за това ще са й нужни към 20 млн. лв.. Акционерите се събраха на 26 август, с цел да вземат решение по това предложение на мениджърите.

На изключителната среща на притежателите на бумаги на единствената ИТ компания, включена в показателя SOFIX, са участвали – персонално или посредством собствен представител, акционери, които имат общо 39 335 536 акции, надлежно права на гласоподаване на общото заседание, или 66.27% от капитала.

Прави усещане, че минималната цена за изкупуването е 0.1 лева за акция, като тя е в пъти под пазарната й цена - 0.70 лева за дял, в деня на срещата на акционерите. В същото време оптималната цена ще е 2 лева на акция. Изкупуването на тези бумаги ще продължи до 31 декември 2022 година. Числата в счетоводния доклад към края на март демонстрират, че компанията има парични средства в размер на 12.4 млн. лв..

В отговор на въпроси на акционери изпълнителният шеф на "Сирма груп " Цветан Алексиев отбелязва, че противоположното изкупуване на лични акции ще се финансира с притеглен капитал и доходи от активността на дъщерните сдружения на холдинга. Към момента на осъществяване на общото заседание няма съответно решение по отношение на последващото потребление на тези бумаги.

Ако това назад изкупуване се реализира, то ще бъде рекордно като дял от капитала на борсова компания у нас, а точно 32 %.

Обратното изкупуване не е непозната процедура у нас. "Софарма " АД е най-яркият образец с към 9.15 млн. назад изкупени лични акции за към 40 млн. лв.. "Монбат " пък беше събрал 1.05 млн. лични бумаги за към 6.5 млн. лв., само че се раздели с тях. Около 3% от капитала си бе изкупила и "Албена " АД, само че те бяха употребявани за компенсиране на акционери при сливането й с "Албена инвест холдинг " АД. Обратни изкупувания са правили също "София комерс - Заложни къщи " АД, "Инвестор.БГ " АД, "Топливо " АД и други компании.

След листването на БФБ се вижда, че съществени акционери в "Сирма груп " понижават своя дял. В компанията няма мажоритарен акционер, а с максимален дял са няколко приблизително огромни притежатели на акции, които са в действителност основателите на компанията.

През годините в борсовата история на "Сирма груп " се вижда сякаш търсене на някаква опция от тези точно акционери за излизане от компанията - загатват се задгранични вложители, прави се нарастване на капитала, в този момент и назад изкупуване.

"Сирма груп " е профилирана в региона на ИТ технологии - разработка на програмен продукт, систематична интеграция и внедряване на софтуерни решения и системи.

Компанията осъществя сполучливо IPO през 2015 година и излезе на борсата с нарастване на капитала при емисионна цена от 1.2 лева на акция. От 2017 година акциите на компанията са включени в показателя SOFIX. Те се търгуват на сегмент Premium на БФБ от април 2018 година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР