Общото събрание на съдиите за избор на членове на Висшия

...
Общото събрание на съдиите за избор на членове на Висшия
Коментари Харесай

Съдиите ще гласуват за шестима членове на Висшия съдебен съвет

Общото заседание на съдиите за избор на членове на Висшия правосъден съвет ще продължи на 25 юни 2022 година с осъществяване на гласоподаване, в сходство с процедурата за осъществяване на избори за членове на Висшия правосъден съвет от съдиите, прокурорите и следователите. Кандидатите за членове на деветия състав на Висш съдебен съвет от професионалната квота на съдиите са 15 - Антоанета Аргирова - арбитър в Административен съд София – град, Атанас Атанасов - арбитър в Софийски градски съд; Васил Петков - ръководител на Окръжен съд – Ямбол; Владимир Вълков - арбитър в Софийски градски съд; Даниела Александрова - заместник-председател на Софийски областен съд; Дора Михайлова - заместник-председател на Софийски областен съд; Иван Калибацев - ръководител на Районен съд – Пловдив; Йордан Дамаскинов - арбитър в Окръжен съд – Русе, Красимир Лесенски - арбитър в Районен съд – Пазарджик, Любомир Нинов - арбитър в Районен съд – Варна, Мария Терзийска - заместник-председател на Окръжен съд – Варна, Миглена Тянкова - ръководител на Окръжен съд – Хасково, Младен Димитров - ръководител на Районен съд - Велико Търново, Татяна Жилова - арбитър в Административен съд София – град, Явор Колев - ръководител на Административен съд – Пловдив.

С право на глас са 2 197 съдии, като 1916 от тях са декларирали електронно отдалечено гласоподаване през интернет. Информационната система за електронен избор на членове на Висш съдебен съвет от съдиите, прокурорите и следователите подсигурява тайната на гласуването и свободното волеизявление, като достъпът до нея е стеснен за мрежи, отвън територията на България, оповестиха от Висш съдебен съвет.

Желаещите да упражнят вота си посредством хартиена бюлетина, ще имат опцията да гласоподават във фоайето на Съдебната палата в гр. София, бул. „ Витоша “ № 2.

Изборният ден ще стартира в 8.00 ч. и ще продължи до 18.00 ч., в случай че в този час пред изборната секция за гласоподаване с хартиени бюлетин има негласували съдии, които желаят да упражнят своя избор. В подобен случай ръководителят на изборната секция открива техния брой и идентичност и те ще бъдат позволени до гласоподаване.

В сходство с член 29к, алинея 2 от Закон за съдебната власт изборът се счита за постоянен, в случай че са дали своят вот повече от половината от гласоподавателите, включени в листата на настоящите съдии по реда на член 29д, алинея 1 от Закон за съдебната власт и член 5 от Правилата. Избрани се смятат претендентите, които са получили повече от половината от действителните гласове. В противоположен случай се създава нов избор на идващия ден, който се смята за постоянен, в случай че са дали своят вот не по-малко от 33 на 100 от имащите право на глас.

След изговаряне на Избирателната комисия за резултатите от избора, в случай че има шест претенденти, определени за членове на Висш съдебен съвет, Общото заседание на съдиите се закрива. Решението на изборната комисия и протоколите на изборните секции се афишират неотложно на интернет уеб страницата на Висш съдебен съвет.

Общото заседание на съдиите за избор на членове на Висшия правосъден съвет ще се излъчва посредством интернет уеб страницата на Висш съдебен съвет, раздел „ Онлайн “. В изборния ден в раздел „ Пресцентър “ от време на време - в 10.00 ч.; 12.00 ч.; 15.00 ч. и 18.00 ч., ще бъде оповестена информация за изборната интензивност.

На всички стадии от изборния развой могат да участват записаните от Съдийската гилдия наблюдаващи - представители на Българския институт за правни начинания: Биляна Гяурова – Вегертседер, Теодор Славев, Мария Маринова, Цветомир Тодоров, Исидора Димова и Петя Петрова. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР