Общото събрание на съдиите от Върховния касационен съд и Върховния

...
Общото събрание на съдиите от Върховния касационен съд и Върховния
Коментари Харесай

ВКС и ВАС избраха Соня Янкулова за съдия в Конституционния съд

Общото заседание на съдиите от Върховния касационен съд и Върховния административен съд, което се организира през днешния ден, избра Соня Янкулова за арбитър в Конституционния съд на Република България. Новият член на Конституционния съд получи след балотаж 86 от гласовете на участващите в Общото заседание съдии от двете висши съдилища. За другия участник в балотажа – арбитър Ваня Анчева, гласоподаваха 65 от висшите съдии.

Съдия Соня Янкулова е приключила „ Право “ в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ през 1982 година Започва работа като стажант-съдия в Софийския градски съд (СГС). Година по-късно става арбитър в Трети областен съд. От 1993 до 1998 година е арбитър в Софийски градски съд, на който е била и зам.-председател. От 1998 година е арбитър във Върховния административен съд. Била е заместник-министър на защитата (2001-2008 г.) и на вътрешните работи (май 2008 година - юли 2009 г.).

В процедурата за избор участваха четирима съдии от Върховния административен съд – Ваня Анчева, Йовка Дражева, Севдалина Червенкова и Соня Янкулова.

Съгласно Правилата за осъществяване на избор за съдии в Конституционния съд на Република България гласуването се извърши поредно в правосъдните покои на двете висши съдилища.

За ръководител на Общото заседание беше определен ръководителят на Върховния административен съд Георги Чолаков. За членове на изборната комисия бяха определени трима съдии от Върховен касационен съд - Бисер Троянов, Даниела Стоянова и Евгений Стайков, и двама от Върховен административен съд – Марина Михайлова и Бисер Цветков.

Медиите имаха опция да следят непосредствено процедурата по избора посредством видео стрийминг в интернет уеб страниците на двете висши съдилища.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР