Общото събрание на ООН прие днес с голямо мнозинство резолюция,

...
Общото събрание на ООН прие днес с голямо мнозинство резолюция,
Коментари Харесай

ООН прие резолюцията, осъждаща признаването от САЩ на Ерусалим за столица на Израел

Общото заседание на Организация на обединените нации одобри през днешния ден с огромно болшинство резолюция, осъждаща признаването от Съединени американски щати на Ерусалим за столица на Израел, предадоха международните организации.

Текстът, импортиран от Йемен от името на арабските страни, бе утвърден от 193-членното Общо заседание със 128 гласа "за " при девет "против " и 35 "въздържал се ". Сред страните, които се въздържаха, са Австралия, Канада, Мексико и Филипините,
отбелязва ДПА.

Асошиейтед прес дефинира резултата от гласуването като победа за палестинците. Подкрепата за резолюцията обаче бе доста по-ниска от предстоящите минимум 150 гласа "за ". Прави усещания и огромният брой въздържали се, отбелязва АП.

На 6 декември американският президент Доналд Тръмп призна цялостен Ерусалим за столица на Израел и разгласи, че ще реалокира в града посолството на Съединени американски щати - ход, който провокира яд и митинги в целия свят, изключително в арабските и мюсюлманските страни. Преди гласуването на резолюцията Съединените щати заплашиха да прекратят финансовата си помощ за страните, които поддържат текста.

Говорителят на подкрепяния от Запада палестински президент Махмуд Абас приветства днешното гласоподаване в Организация на обединените нации на резолюцията, която приканва Съединени американски щати да отдръпват решението си за признание на Ерусалим за столица на Израел, съобщи Ройтерс.

"Гласуването е победа за Палестина ", съобщи президентският представител Набил Абу Рудейна. "Ще продължим напъните си в Организация на обединените нации и на всички интернационалните конгреси за слагане завършек на тази окупация и основаване на наша палестинска страна със столица Източен Ерусалим ", добави той.

Въпросът за статута на Ерусалим - град, заветен за почитателите на юдаизма, християнството и исляма - е главен препъникамък пред уреждането на израелско-палестинския спор. По време на Шестдневната война през 1967 година Израел завладя Източен Ерусалим, а през 1980 година анексира едностранно тази част от града, която палестинците желаят за столица на бъдещата си страна - ход, който не е приет и бе наказан от огромна част от интернационалната общественост.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР