Общото събрание на ООН одобри днес резолюция, в която се

...
Общото събрание на ООН одобри днес резолюция, в която се
Коментари Харесай

ООН призова Русия да плати репарации на Украйна заради инвазията

Общото заседание на Организация на обединените нации утвърди през днешния ден резолюция, в която се приканва на Русия да бъде потърсена отговорност за нарушаването на интернационалното право с нашествието в Украйна и да ѝ бъдат наложени репарации, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 8161
Резолюцията беше утвърдена с 94 против 14 гласа в 193-членното Общо заседание, като 73 страни гласоподаваха " въздържал се ". Това е най-ниското утвърждение на документ в поддръжка за Украйна от общо петте гласувани резолюции до момента от началото на нашествието на 24 февруари.

В текста на документа се признава нуждата от " интернационален механизъм за репарации за нанесени вреди, увреждания или породено страдалчество от несправедливите дейности " на Русия против Украйна. Резолюцията също по този начин предлага на страните членки на Общото заседание да основат дружно с Украйна " интернационален указател ", който да документира всички изказвания и данни за вреди, увреждания или породено страдалчество на украински жители или на украинското държавно управление вследствие на дейностите на Русия.

Руското несъгласие в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации до момента пречи на най-влиятелния орган в Организация на обединените нации да предприеме каквито и да е било дейности след решението на Владимир Путин да нахлуе в Украйна. За разлика от Съвета за сигурност в Общото заседание няма несъгласие и то към този момент одобри четири резолюции, осъждащи офанзивата на Русия. Резолюциите на Общото заседание на Организация на обединените нации нямат обвързващ темперамент за разлика от тези на Съвета за сигурност. Но те въпреки всичко отразяват мнението на интернационалната общественост по отношение на съветските военни дейности в Украйна.

Страните, които са дали своят вот против приемането на резолюцията през днешния ден са: Русия, Сирия, Беларус, Зимбабве, Иран, Китай, Северна Корея, Куба, Мали, Никарагуа, Бахамските острови, Централноафриканската република, Еритрея и Етиопия. Сред въздържалите се страни са Армения, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Узбекистан, Бразилия, Индия и Южноафриканската република и др.  В гласуването не са взели участие Туркменистан и Азербайджан.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР