Общото събрание на ООН гласува с преобладаващо мнозинство Чехия да

...
Общото събрание на ООН гласува с преобладаващо мнозинство Чехия да
Коментари Харесай

ООН прие Чехия на мястото на Русия в Съвета по правата на човека

Общото заседание на Организация на обединените нации гласоподава с преобладаващо болшинство Чехия да размени Русия в Съвета по правата на индивида. Това е водещият орган на международната организация в тази сфера.

В поддръжка на решението гласоподаваха 157 страни, а 23 се въздържаха.

Чехия беше единственият претендент за мястото, което остана празно откакто поради военното й нахлуване в Украйна. Тогава те описаха дейностите на Москва като „ груби и систематични нарушавания и злоупотреби с правата на индивида “.

Местата в 47-членния съвет, основан в Женева, са разграничени сред районни групи и заместител на Русия трябваше да пристигна от източноевропейска страна.

След изваждането на Русия съветският заместник-посланик Генадий Кузмин сподели, че тя сама се е отдръпнала от съвета преди гласуването.

Предстои съветът да организира специфична сесия на 12 май по искане на Киев, с цел да прегледа "влошаващата се обстановка с правата на индивида в Украйна, произлизаща от съветската експанзия ". В изказване на съветското външно министерство от 10 май се споделя, че Русия няма да взе участие в специфичната сесия. Въпреки че Москва е отстранена, тя би могла да взе участие заради статута си на наблюдаващ.

Съветът на Организация на обединените нации по правата на индивида е интернационален правозащитен орган. Неговите членове се избират с мандат от 3 години. Русия е част от институцията за интервала от 2021 до 2023 година

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес Най-ново видео  Руски песни и мъже с палки. С какво се сблъска походът против съветската експанзия  please wait
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР