Правителството на САЩ обяви награда до 5 млн. долара за

...
Правителството на САЩ обяви награда до 5 млн. долара за
Коментари Харесай

САЩ обяви награда от 5 млн. долара за залавянето на Ружа Игнатова. Сарафов ще ѝ повдига задочно обвинение

Правителството на Съединени американски щати разгласи премия до 5 млн. $ за информация, която да докара до ареста или неоправдателна присъда за Ружа Игнатова . Това стана ясно от думите на американския дипломат в България Кенет Мертен по време на взаимна конференция с присъединяване на и.д. основен прокурор Борислав Сарофов и ръководителя на ДАНС Пламен Тончев .

Ружа Игнатова и брат ѝ Константин бяха упрекнати през 2017 година от Съединени американски щати в образуване на финансова пирамида за измами с криптовалута и пране на пари. Печалбата на OneCoin във времето, в което действа, възлиза на над 4 милиарда $ . През 2022 година Игнатова влезе в листата в света.

Ружа Игнатова е в неопределеност от октомври 2017 година, когато ФРБ губи следите ѝ след полет от София за Атина . Пътуването е несъмнено от американските управляващи като „ извънредно “. Те даже имат съмнения, че Игнатова се е възползвала от теч на информация, с цел да избегне възможен арест.

Пред медиите в сряда Борислав Сарафов сподели, че следва против Игнатова да бъде повдигнато задочно обвиняване.

„ Това ще разреши да предприемем нужните дейности по пускане на процедура по конфискация на нелегално добито от нея имущество “, сподели Сарафов. Той добави, че България и американските служби работят сполучливо и по следствия по други случаи и изрази страдание, че „ глобализацията дава огромни благоприятни условия на международната престъпност “.

Въпреки връзката на One Coin в България в продължение на години българските управляващи бездействаха. През януари 2018 година тогавашният зам.-главен прокурор Иван Гешев сподели, че в българското законодателство сходна активност не е криминализирана.

„ Част от тази активност е високотехнологична, част от тази активност е обвързвана, обгръща доста страни в целия свят. Така че, обикновено е, тя съставлява компликация освен за българското правосъдие “ сподели тогава Гешев.

За последно през ноември 2023 година някогашната Ирина Дилкинска се призна за отговорна в пране на пари и финансови измами.

Няколко месеца по-рано съоснователят на OneCoin на Карл Грийнууд в Съединени американски щати за машинация благодарение на Игнатова. Той би трябвало да съобщи и 300 милиона $ - неговият дял от облагата в схемата.

Грийнууд и Игнатова основават компанията дружно през 2014 година със седалище в София. Офисът се намираше на площад „ Славейков “, против Софийската градска библиотека.

Година по-късно тя стартира да оперира в Съединени американски щати. Според следствието основаната от тях валута е била умишлена завишавана. Това е предиздвикало милиона души да влагат спестяванията си в нея.

Игнатова оглавява OneCoin до октомври 2017 г.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР