Общоруски протести срещу вдигането на пенсионната възраст и стотици арестувани

...
Общоруски протести срещу вдигането на пенсионната възраст и стотици арестувани
Коментари Харесай

Протест и стотици арестувани в изборния ден в Русия

Общоруски митинги против повдигането на пенсионната възраст и стотици задържани в деня на локалните избори в Русия.

Лидерът на "Единна Русия " - министър председателят Дмитрий Медведев, призна, че пенсионната промяна "е нажежавала акцията още повече ", само че назова заслужен резултата, показан от ръководещата партия.

Вчерашните локални вотове в Русия донесоха на управляващите повече неприятности от предстоящото - минимум в три района се обрисува втори тур на губернаторските избори, написа "Ведомости ". Според вестника в други два субекта на федерацията партията на властта "Единна Русия " може да изгуби болшинството си в районните парламенти.

Медведев разпореди да се проучват грешките в проблематичните райони, където изборите ще се решат на втори тур. Балотаж се обрисува в Хабаровски и Приморски завършек на Русия, във Владимирска област, както и в република Хакасия.

ТАСС заяви, че комунистическата партия печели изборите за локален парлмент във Велики Новгород. По данни на изборната комисия Комунистическата партия на Руската федерация е получила 30,57% от гасовете, втора е ръководещата Единна Русия с 24,39%.

Комунистическата партия води и на изборите за Върховен съвет на Хакасия с 31% от гласовете, Едина Русия получава 25,46%.

"Властите не се вслушват в хората и това значи, че е време да се излезе на улицата ", съобщи екипът на Алексей Навални в изказване, публикувано преди митингите. Хиляди негови поддръжници се включиха в митингите. Най-малко 291 от тях са били арестувани от полицията, твърди правозащитна организация.

Предложените промени в пенсионната система, които към този момент са импортирани в Народното събрание, понижиха с към 15% рейтинга на президента Владимир Путин и са най-непопулярната държавна мярка от 2005 година насам.

Реформата на пенсионната система планува увеличение на възрастта за пенсиониране с пет години - до 65 за мъжете и 60 за дамите при междинна дълготрайност на живота в Русия надлежно 66 и 77 години.

Навални, на който е неразрешено да се явява по държавната телевизия, а по-рано тази година му бе попречено да се кандидатира в президентските избори против Путин, се надява да се възползва от публичното неодобрение против промяната.

Той планираше да застане отпред на митинг в Москва през днешния ден, само че предишния месец бе наказан на отнемане от независимост за 30 дни. Според Навални присъдата му има за цел да попречва митингите, които се организираха в 80 съветски града, в това число Москва и Санкт Петербург.

В Москва, където управляващите отхвърлиха настояването за образуване на митинг, близо 2000 души се събраха на централния площад "Пушкин ".

Някои от тях скандираха "Русия ще бъде свободна " и "Путин е апаш " под погледа на полицията за битка с безредиците, която им подреди да се разпилян под опасност от правосъдно гонене. Част от стачкуващите се насочиха към централната част на Москва, преди полицията да ги спре с железни бариери и от време на време с груби арести.

Въпреки мотива за митингите, мнозина измежду участниците бяха младежи.

Лидерът на Либерално-демократическата партия на Русия (ЛДПР) Владимир Жириновски се сби с украински жител по време на митинга, съощиха съветски медии. Жириновски отишъл персонално да ревизира по какъв начин протича митингът против пенсионната промяна. Той е бил съпроводен от бодигардове и депутати от ЛДПР и провокирал гнева на протестиращите, които са почнали да скандират разнообразни обиди и да го замерват с предмети.

Според версията на депутата Василий Власов групата, отпред с Жириновски, са поискали „ най-активният подбудител “ да покаже паспорта си и точно отводът му е довел до последващия физически конфликт.

Полицията в Санкт Петербург заяви за 100 арестувани, само че планът "ОВД-Инфо " за мониторинг на политическите гонения осведоми за 354.

По данни на правозащитниците към 20.00 ч. през вчерашния ден в 33 града на Русия са били арестувани общо към 840 души.

"Мащабните превантивни арести на опозиционни деятели и задържанията по митингите против пенсионната промяна дискредитират провъзгласения от управляващите девиз за свободни и почтени избори ", написа в публицистичен коментар "Ведомости ".

Броят на арестуваните при митинги през вчерашния ден е по-малък, в сравнение с през март 2017 или през май 2018 година, когато надхвърляше 1500 души. Според политолога Александър Кинев обаче арестите на стотици души, настояли управляващите да съблюдават едно от основните обществени права, дискредитира сегашните избори, демонстрира, че тяхната "прозрачност " и "конкурентност " си остават единствено красиви думи.

Експерти и политолози, потърсени от формалната организация ТАСС, означават, че

изборните резултати в районите с вероятен втори тур приказват за "ниско доверие към властта ".

В неделя във федерацията се състояха над 4700 избори на разнообразни равнища; изборните описи включваха към 65 милиона души. Избирателите гласоподаваха по-специално за ръководители на 26 от 85-те района, в това число Москва.

"Втори тур - това естествено е неприятно нещо. Това сочи ниско ниво на легитимност, на публично самопризнание за районната власт ", разяснява историчката Олга Парфьонова.

"Плюсът за властта е там, че при сходни резултати приказките за вероятно нагласени резултати на изборите наподобяват доста неубедително ", добавя анализаторката Олга Кишаковская.

Според наблюдаващия Александър Пожалов опасността от провали за "Единна Русия " се дължи на отчаяние от партията на властта поради повдигането на пенсионната възраст в Русия и насажданата от партийния център поддръжка за тази промяна.

Система за гласоподаване с изкуствен интелект затрудни Путин

Следващата цел на Путин – следсъветска идеология

Завръщането на Русия към ерата на Съветския съюз

Путин завоюва с рекорден резултат изборите в Русия

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР