Общопрактикуващите лекари в Румъния протестират в поликлиники в цялата страна.

...
Общопрактикуващите лекари в Румъния протестират в поликлиники в цялата страна.
Коментари Харесай

Общопрактикуващите лекари в Румъния протестират

Общопрактикуващите лекари в Румъния стачкуват в поликлиники в цялата страна. Към тях се готвят да се причислят фамилните лекари. Всички те са недоволни от импортирания за разискване от НЗОК план, посредством който бюджетът им ще бъде понижен с 30 % от 1 февруари, съобщи Българска телеграфна агенция. 

Ситуацията е сериозна, тъй като 4000 фамилни лекари към този момент са в пенсионна възраст и декларират, че ще изоставен системата, в случай че планът стане решение, оповестява Диджи24.

“През 2023 година фамилната медицина получи 4,8 милиарда леи. Сега, през 2024 година, ще ни дадат съвсем милиард по-малко. Това значи спад с към 30 % на приходите на фамилните лекари. Сигурно ще понижаваме заплатите, някои несъмнено ще закриват практики и този дефицит на лекари ще се усилва ”, споделя за Диджи24 Валентин Пантя, фамилен доктор от окръг Бихор. 

По думите му млади фамилни лекари не идват, с цел да поемат практиките, изключително в провинцията, защото не са финансово стимулирани.

“Преди три-четири години имахме 13 000 персонални лекари в страната. Сега стигнахме до 9900, тъй като има пенсионирани, други умряли, а млади фамилни лекари няма ”, добавя Валентин Пантя.

Протестите ще продължат до 31 януари.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР