Общопрактикуващите лекари отново повдигнаха един въпрос, който се обсъжда всяка

...
Общопрактикуващите лекари отново повдигнаха един въпрос, който се обсъжда всяка
Коментари Харесай

Джипитата искат потребителската такса да се повиши

Общопрактикуващите лекари още веднъж повдигнаха един въпрос, който се разисква всяка година - да се усили потребителската такса, която е 2,90 лева от 2012 година  Медиците желаят и да се вкара такса за децата, които в този момент са освободени. Това може да стане по сходство на понижената такса за пенсионерите, които заплащат 1 левче при обзор. Сега значително от общопрактикуващите лекари нямат здравна сестра или помощник поради липса на финансова опция, пише .

Трябва да се откри метод да се усилят общо средствата за опазване на здравето, разяснява на полемика в Народното събрание ръководителят на сдружението на общопрактикуващите лекари доцент Любомир Киров, представен от Българска телеграфна агенция. Той уточни и че  поради близо 1 млн. здравно неосигурени жители системата губи годишно по 360 млн. лева ., като този брой неосигурени не се трансформира през последните 10 години.

Един от методите за повишение на средствата за опазване на здравето е повишение на здравната вноска, а другата опция е парите да дойдат от налози, сподели проф. Костадин Ангелов. Вече опорочихме пенсионния модел по този метод и считам, че моделът на опазването на здравето не би трябвало да бъде опорочаван, в случай че желаеме той да остане задоволително обективен за всички нас, добави обаче той в рядко самопризнание за грешките на миналите години.

Изправени сме пред сериозна обстановка, главно поради това, че всички работим в относително инертна система и всяка смяна дава резултат след години и в случай че в този момент вземем някакви ограничения, ще забележим резултатите след най-малко осем години, сподели ръководителят на парламентарната комисия по опазване на здравето доцент Антон Тонев. 

Сред лекарите в страната не повече от 13-14 % са до 50-годишна възраст, сподели доктор Иван Маджаров, ръководител на Българския лекарски съюз.  Най-много работещи общопрактикуващи лекари има в областите София, Пловдив и Варна, а минимум – в Разград, Търговище, Смолян и Кърджали.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР