Общоевропейският пенсионен продукт е схема на индивидуално пенсионно осигуряване, осъществено

...
Общоевропейският пенсионен продукт е схема на индивидуално пенсионно осигуряване, осъществено
Коментари Харесай

Какво представлява общоевропейския продукт за лично пенсионно осигуряване?

Общоевропейският пенсионен артикул е скица на самостоятелно пенсионно обезпечаване, осъществено на финансов принцип. Той, значително, ще наподобява на доброволното пенсионно обезпечаване, което имаме в третия дирек на пенсионната система. Очаква се тези, които пожелават да имат сходен тип обезпечаване, да икономисва в своя самостоятелна осигурителна партида и според от това, което се е акумулирало все още на пенсията, да дефинира размера й. Този артикул ще даде опция да хората да могат да придвижват правата си в други страни от Европейски Съюз. Това съобщи специалистът по пенсионни системи доцент Жеко Милев в по телевизия Bulgaria On Air.

По думите му над 10 милиона са хората, които работя в страна, в която не са се родили. На равнище Европейски Съюз сигурно тази опция ще даде на хората спомагателен тласък да се икономисва за спомагателна пенсия. Демографският проблем касае всички страни в Европа и това оказва доста сериозен напън върху разходнопокривните системи, а пенсиите се обезпечават от работещите сега.

" Необходими са спомагателни спестявания, са да се финансират пенсиите на тези хора, които ще се пенсионират след 20-25 години. Предвижда институциите, които имат интерес на към тази област на обезпечаването да имат опция да навлязат на този пазар и да оферират сходна скица. Можем да чакаме по-голяма конкуренция на този пазар ", разяснява Милев.

" Инвестиционните благоприятни условия на обезпечените са шест - с разнообразни капиталови портфейла с друго равнище на риск ".

Втора пенсия

По думите му бе разрушен митът, че капиталовите фондове няма да заплащат. Онези, които имат средства и постоянно са внасяли осигурителните си вноски, могат да разчитат на постоянно заплащане от пенсионния фонд.

Два стълба първи и втори са разнообразни по характера да действие. Първият дирек е разходно покривен, а при финансовите стълбове зависи от това кой какъв брой е натрупал.

" Универсалните пенсионни фондове имат за цел да компенсират понижението, което се получава от първия дирек на системата ".

През годините вноската от 2% стана 5%, имаше години в които се говореше да стигне до 7%. Парите, които отиват във втория дирек на системата като % от осигурителния приход са малко спрямо тези, които се дават за първия дирек на системата. Към днешна дата съотношението е 5% за втория дирек и към 20% за първия дирек.

" В момента пенсионните фондове съумяват да извършват ролята си. Дори да не се подвига вноската в допълнение, тези, които се обезпечават постоянно, ще имат средства, които ще съумеят да компенсират това понижение на пенсията от първият дирек ", съобщи специалист.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР