Общо 55 вида спорт в България ще получат средства от

...
Общо 55 вида спорт в България ще получат средства от
Коментари Харесай

23 спорта ще получат пари от държавата за олимпийска подготовка

Общо 55 типа спорт в България ще получат средства от държавния бюджет за реализиране на елитни резултати през идната година. Това постановява новата стратегия за финансиране на Министерството на младежта и спорта (ММС), одобрена в последните дни преди Коледните и Новогодишните празници от служебния министър Весела Лечева.

Разписаната заменя скалъпената едвам в края на първото тримесечие на актуалната година от екипа на Радостин Василев стратегия за 2022 година, която сътвори истински безпорядък във финансирането на спорта и провокира напрежение сред федерациите и министерството.

" Програмата следва главните правила на Международния олимпийски комитет, като главната конструкция е построена на база реализирани резултати, обичаи, резистентност, обществена значителност, конкуренция, в действителност промени и модерни трендове в развиването на международния спорт ", написа в обосновката за 2023 година

Включени са три съществени посоки: " Олимпийска подготовка " (23 спорта), " Развитие на спорта за високи достижения - олимпийски спортове " (15 спорта) и " Развитие на спорта за високи достижения - неолимпийски спортове " (17 спорта). Право да аплайват с планове имат единствено лицензираните спортни федерации с най-малко 15 регистрирани клуба, както повелява Законът за физическо образование и спорт (ЗФВС). Срокът за подаване на документи е 6 януари 2023 година

" Спортните организации имат доста друга специфичност. Някои от тях имат един път на четири години международни шампионати, други - всяка година европейски купи, международни купи, на база на които се дефинират техните класирания. Трети дефинират класиранията си чрез ранкинг системи. На базата на тази специфичност се създадоха критерии, по които да бъдат оценени федерациите ", съобщи министър Лечева.

В първата категория попадат спортове, взели участие със свои състезатели на най-малко едни от последните две олимпийски игри - Рио де Жанейро 2016 и Токио 2020 за летните дисциплини и ПьонгЧанг 2018 и Пекин 2022 за зимните, както и такива, класирали свои тимове на едно от последните две международни и/или европейски шампионати за груповите летни спортове. Задължително изискване за всички тях е да са включени в програмата на XXXIII летни игри в Париж 2024 или надлежно на XXV зимни игри в Милано-Кортина 2026.

Те са разграничени на шест подгрупи според от своята специфичност: спортни единоборства с директен контакт (бокс, битка, джудо, фехтовка); самостоятелни спортове без контакт (гимнастика, художествена гимнастика, повдигане на тежести, лека атлетика, плуване); ракетни спортове (тенис, тенис на маса, бадминтон); механически спортове (колоездене, съвременен петобой, пукотевица, ров и скийт, гребане, кану-каяк); зимни спортове (ски - включително сноуборд/ски бягане/ски скокове, биатлон, кънки - включително фигурно пързаляне/шорттрек); и групови спортове (волейбол, баскетбол).

В взаимозависимост от постигнатите триумфи през миналите години, средствата за утвърдените спортисти по първото направление ще варират от 800 до 3000 лева месечно. Отделно федерациите ще имат право да получат до 48 000 лева за " организационни разноски по осъществяване на плана ".

Във втората категория влизат спортовете с капацитет за продобиване на квоти за идните олимпийски игри, както и групови спортове, взели участие на някое от последните две международни и/или европейски шампионати и включени в програмата на лятната олимпиада през 2024 година и на зимната през 2026 година

Тук двете подгрупи са: самостоятелни олимпийски спортове (стрелба с лък, скокове на батут, конен спорт, триатлон, ветроходство, катерене, таекуондо WTF, голф, брейк) и групови олимпийски спортове (ръгби, водна топка, хокей на трева, хандбал, футбол, хокей на лед).

Допустимата месечна дотация на състезател от това направление е от 800 до 2500 лева Ще бъдат покривани и до 24 000 лева административни разноски на федерациите.

Третата категория пък ще включва неолимпийските спортове, отговарящи на критериите на ЗФВС за държавно финансиране.

И тук са основани две подгрупи: спортни единоборства (кикбокс/муайтай, карате, карате киокушин, шотокан карате-до, таекуондо ITF, ММА, джу-джицу, ушу, самбо, сумо) и други спортове (акробатика, естетическа гимнастика, спортни танци, аеробика, насочване, канадска битка, мотоциклетизъм). Прави усещане отсъствието на два обичайни за България спорта, които през миналата година имаха тежки проблеми с лицензирането на федерациите си - автомобилизъм и шахмат.

По това направление няма планувани съответни суми за обособени спортисти. Максималната дотация за организационно-административна активност на федерациите е 12 000 лева

" Различно е, когато започваш мандат, който има небосвод 4 години, и подобен с 2-3 месеца. Затова и най-важната задача беше да има добра работна атмосфера сред управлението и екипа на министерството и спортните организации. Става въпрос за ежедневни диалози, срещи с федерации, треньори, състезатели, експерти, тъй че да можем да осигурим един добър, работещ, сполучлив, спортен и подготвителен развой. Защото най-естествени сътрудници на министерството са спортните и младежките организации. Не го направихме еднолично, поставяйки според федерациите, а в противен случай - дружно с тях изработихме тези стратегии ", добави Весела Лечева.

Отделно ММС утвърди, предопределена за застраховане на треньорите, техническите екипи и длъжностните лица. Категоризацията на обособените спортове е същата, а срокът за кандидатстване е 12 януари 2023 година

Освен с месечни хонорари, чийто размер не е посочен в програмата, страната ще подкрепя федерациите и с до 3000 лева за " методическата подготовка, образование и повишение на квалификацията на треньорите ".

" Беше извънредно значимо да дадем значимо място на треньорите в целия този развой - разяснява министър Лечева. - Досега страната поддържаше персоналния треньор. Ние направихме по този начин, че треньорите да имат своето значимо място във връзка с целия развой - олимпийска подготовка и спорт за високи достижения. Да не зависи единствено от резултата на един играч, а от резултата на направлението, за което отговоря. С тази стратегия нашите треньори ще получат почтени хонорари за България. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР