Общо 50 животински вида правят “грандиозно завръщане на Стария континент.Сред

...
Общо 50 животински вида правят “грандиозно завръщане на Стария континент.Сред
Коментари Харесай

Мечки, вълци и бизони се завръщат в цяла Европа

Общо 50 скотски типа вършат “грандиозно ” завръщане на Стария континент.

Сред тях са евразийския бобър, европейския бизон, евразийската кафява мечка, сивия вълк, сивия тюлен, гърбатия кит, белоопашатия орел.

Докладът за завръщането на дивата природа, поръчан от природозащитната организация Rewilding Europe и направен от Лондонското зоологическо сдружение, BirdLife International и Европейския съвет за броене на птиците, акцентира завърналите се в Европа типове през последните 40 до 50 години, изследва аргументите и дава вероятност за възобновяване на дивата природа на Европа.

“Много типове се завърнаха грандиозно в Европа през последните четири десетилетия, доказвайки, че дивата природа е издръжлива и може да се възвърне, в случай че изискванията са подобаващи ”, пишат създателите в документа, представени от National Geographic.
Вълците са един от най-емблематичните типове, чиито популации се възраждат.
В края на XVIII век те изобилстват в цяла Европа, само че през XX век са доведени до ръба на изгубването, откакто хората трансформират местообитанията им и ги подлагат на интензивно гонене.

Днес те още веднъж се завръщат в доста региони на континента, където хората позволяват тяхното наличие. Между 1965 и 2016 година броят им се е нараснал с близо 1800%, се споделя в отчета.

Тези оптимистични резултати значително се дължат на възбраните за лов, както и на целенасочените старания за наново въвеждане на типове и възобновяване на местообитания.

Хората изиграват решаваща роля в основаването на подобаващи условия, улесняващи възобновяване на местообитанията и повторното въвеждане на типове.

Но също по този начин, анализът демонстрира, че завръщането на дивата природа в Европа е неравномерно, а някои типове, като евразийската видра и черния лешояд, демонстрират свивания на ареала.

Почти една на всеки осем птици и към един на всеки пет бозайници към момента остават застрашени от изгубване на континента.

“Гледайки към бъдещето е извънредно значимо да разберем за какво някои типове европейски диви животни се оправят добре, в случай че желаеме да дадем на всички най-хубавата опция да се възстановят и да се приспособяват към външни фактори като изменението на климата. ”
Животни като мечките и вълците постоянно се одобряват като опасност за хората.
Те са част от фолклора от хиляди години, злодеи, които раздират овце и пастири.

Но повторното въвеждане и отбраната на тези уязвими типове надалеч надвишават заканите, защото усъвършенства здравето на цялата екосистема.

„ Например, сивите вълци в Беловежката гора в Полша (най-големият излишък от първичната равнинна гора), управляват разпространяването на елени и диви прасета. От своя страна това може да увеличи възобновяване на дърветата на тези места “, се споделя в отчета.

„ Нашата вяра е, че този отчет ще ускори посланието, че въпреки да може да бъде комплицирано, възобновяване и взаимното битие с дивата природа е освен допустимо, само че и от значително значение за здравето на нашата планета “, споделя Софи Леджър, водещ създател на отчета.

Европейският съюз предлага финансиране за превантивни ограничения като огради и кучета за защита на добитък, както и цялостно обезщетение на фермери в страните членки за загубен добитък заради грабителство на вълци.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР